Geen staking bij Vlaamse arts-specialisten in opleiding na "historisch akkoord" over sociale bescherming

Er komt geen staking bij de arts-specialisten in opleiding, toch niet in Vlaanderen. Er is een akkoord met de ziekenhuizen over betere arbeidsvoorwaarden. Het is een historisch akkoord, zegt de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding, want voor het eerst  komt er een eengemaakt sociaal statuut voor artsen-specialisten in opleiding, in welk ziekenhuis ze ook werken. 

Binnen de Nationale Paritaire Commissie voor Geneesheren-Ziekenhuizen (NPCGZ) is na tien uur overleg een akkoord gesloten over een beter sociaal statuut en betere sociale rechten voor arts-specialisten in opleiding. Dat melden VASO, de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding, en het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

Volgens voorzitter Jonas Brouwers van VASO is het een "historisch akkoord". Er komen - voor het eerst - "een uniform basisloon, een systeem van wachtvergoedingen, een aantal verlofdagen, tijd voor opleiding, en enkele sociale rechten zoals ouderschapsverlof, palliatief verlof, moederschapsbescherming en gegarandeerd loon bij de eerste maand ziekte." 

De onderhandelingen hebben anderhalf jaar geduurd, volgens Jonas Brouwers vooral "omdat we van nul moesten beginnen". De artsen in opleiding hadden met een staking gedreigd, donderdag, maar alvast aan Vlaamse kant is die staking door dit akkoord afgewend. De Franstalige artsen in opleiding hadden het over een "teleurstellende" vergadering, en starten donderdag om 8 uur een staking van onbepaalde duur.

Sociaal akkoord gesmeerd met extra 30 miljoen euro

 Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zorgde voor een budgettair smeermiddel om het akkoord mogelijk te maken: "Het akkoord voorzag in 10 miljoen euro voor de artsen in opleiding", zegt Vandenbroucke. "De ziekenhuizen hebben in de laatste rechte lijn een inspanning gedaan. In naam van de regering heb ik me geëngageerd om 20 miljoen extra vrij te maken."

Jonas Brouwers van VASO voegt er wel meteen aan toe dat nog niet alle problemen zijn opgelost: "Er moeten nog verdere stappen gezet worden, bijvoorbeeld over de pensioenopbouw. Maar dat is een zaak voor de regering, en we vertrouwen erop dat minister Vandenbroucke hiervoor het nodige zal doen."

Meest gelezen