Voor het eerst gekweekt zeewier uit onze Noordzee: "Gezond, maar duurt nog jaren voor het in de winkel ligt"

Een primeur voor België: voor de kust van Nieuwpoort wordt morgen 'gekweekt zeewier' uit de Noordzee gehaald. Wetenschappers van de Gentse Universiteit zijn er na jaren onderzoek in geslaagd om op grote schaal wieren te kweken zonder dat ze wegdrijven. Het eetbare bruinwier zal ook in de winkels te vinden zijn, al is dat nog niet voor morgen. Hoe smaakt het, en is het wel gezond?

De Noordzee is geen gemakkelijke omgeving om wieren te kweken, maar het is wetenschappers aan de Universiteit van Gent gelukt om op grote schaal wieren te kweken zonder dat ze wegdrijven. Voor de kust van Nieuwpoort wordt morgen dan ook voor het eerst gekweekt zeewier uit de Noordzee gehaald. Koen Wauters, wetenschapsjournalist van VRT NWS, beantwoordt de vragen van "De inspecteur" Sven Pichal.

Beluister hieronder het gesprek met wetenschapsjournalist Koen Wauters in "De inspecteur" (en lees verder onder de audio):

Het wier dat de universiteit van Gent kweekt in de Noordzee, heet “Suikerwier”. Het is een bruinwier dat enkele meters lang kan worden. "Naar het schijnt heeft het een zilte smaak, met naast zoet, zout, zuur en bitter ook die typische Aziatische vijfde smaak, umami", zegt  Wauters in "De inspecteur". "Kenners proeven naar het schijnt ook enkele toetsen van vlees en zoet."

In totaal bestaan er zo'n 10.000 soorten zeewiersoorten, waarvan er maar 200 worden gegeten. "Niet omdat de 9800 andere giftig zijn, zoals bij paddenstoelen. Gewoon omdat ze niet zo lekker zijn."

"Het bekendste zeewier dat wij eten is Nori", zegt Wauters. "Dat is dat donkergroene velletje rond sushi. Maar we eten ook elke dag zeewier zonder dat we het weten. In de vorm van alginaat. Dat is een verdikkingsmiddel op basis van zeewier in bijvoorbeeld tandpasta of ijsjes.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Is zeewier gezond?

Zeewier is volgens Wauters gezond omdat er veel eiwitten in zitten. "Het kan een goede vleesvervanger zijn en de kweek is goed voor milieu en klimaat. Er zijn geen meststoffen, geen landbouwgrond en geen zoet water nodig voor de kweek. De wieren vangen zelfs CO2 op en ze verschonen ook de Noordzee, want die zit vol nutriënten door landbouw en meststoffen."

Zeewier zuivert dus de zee. Betekent dat dat we afvalstoffen opeten wanneer we zeewier eten? "Er is onderzoek geweest naar mosselen die wild geplukt zijn in Oostende. Daar bleken veel chemische stoffen in te zitten. De hoeveelheid van die aanwezige chemische stoffen lag zelfs boven de norm van voeding. Daarom is het ook verboden om zelf mosselen en oesters te plukken langs de kustlijn. Maar gekweekte mosselen, die veel gespoeld worden, bevatten veel minder gevaarlijke stoffen.

Hetzelfde geldt voor zeewier: ook dat mag je niet zelf plukken aan zee. "Gekweekt zeewier groeit op 4 kilometer van de kust en daar is de kans op vervuiling kleiner. Je hoeft je geen zorgen te maken want de voedselveiligheid wordt gecontroleerd."

Over mosselen en garnalen is geweten dat ze microplastics bevatten. Dat zijn piepkleine stukjes plastic. Daar heeft zeewier een stapje voor. "Mosselen en garnalen zijn diertjes, die eten die microplastics op. Zeewier is een plant, en geen dieren, dus die eten geen microplastics."

Wanneer in de winkel?

Het zal nog jaren duren voor dit zeewier in de supermarkt zal liggen bij ons. "Je kunt al zeewier kopen op gespecialiseerde websites", zegt Wauters. "Maar dat is dan geen zeewier uit de Belgische Noordzee."

"Er zijn zeker ook bij ons al mensen die het eten. Er bestaan al recepten met zeewier. En er worden ook al producten ontwikkeld waar het in zit, zoals onder andere tapenades en zeewierhamburgers."

"Het nadeel aan vers zeewier is wel dat het niet lang vers blijft want meteen na de oogst begint het afbraakproces", zegt Wauters. "Na de oogst moet je het dus meteen verwerken, en dat betekent drogen en fermenteren."

Meest gelezen