Belga Image

Gentse politie schrijft vijf keer minder coronaboetes dan bij begin crisis: "Moedigen nu vooral aan regels te volgen"

De Gentse politie schreef in april ruim 500 boetes uit voor mensen die een inbreuk pleegden tegen de huidige coronaregels. Dat is een vijfde van het aantal boetes dat vorig jaar in april werd uitgeschreven. "We willen de mensen nu vooral aansporen om de regels te volgen. We grijpen enkel in als het er écht over is", klinkt het bij de politie. 

In april schreef de politie in Gent 585 coronaboetes uit, tegenover 2.500 in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die De Gentenaar opvroeg bij de stad. Het aantal boetes is dus fors gedaald en was nog nooit zo laag sinds de start van de tweede golf. "De context is helemaal veranderd en het is voor ons niet altijd eenvoudig om overtredingen op te merken", verklaart Matto Langeraert van de Gentse politie. "In een drukke winkelstraat is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om te zien of er meer dan 10 mensen samen rondlopen."

Nu de terrassen opnieuw open zijn, keren we ook terug naar ons normaal gedrag
Matto Langeraert van de Gentse politie

"Uiteraard blijven we handhaven op straat en in de parken. Als het er echt over is, krijgen overtreders een boete. Maar het klopt wel dat we er nu vaker voor kiezen om mensen aan te spreken. De context is veranderd: de terrassen zijn opnieuw open, langzaam keren we terug naar ons normale gedrag", gaat Langeraert verder. “Als politie is het nooit een doel op zich om zo veel mogelijk boetes uit te schrijven, wel dat de regels nageleefd worden. We passen onze aanpak daarom voortdurend aan."

"Begrip voor mensen die het oneerlijk vinden"

De politie begrijpt dat mensen die eerder een coronaboete van 250 euro kregen boos zijn omdat overtreders nu minder vaak beboet worden. "Het lijkt oneerlijk, maar dat is eigenlijk bij alle boetes zo. Denk maar aan een verkeersboete. Soms loop jij tegen de lamp terwijl een andere overtreder vrijuit gaat. Dat is niet leuk maar zo gaat het in de realiteit wel." 

kasto80

Meest gelezen