Copyright 2021The Associated Press All rights reserved

WhatsApp-groepen roepen Joodse jongeren op tot geweld tegen Arabieren in Israël 

In Israëlische gebieden hebben extreemrechtse Joodse jongeren Whatsapp-groepen opgericht om georganiseerd geweld te plegen tegen Arabieren. Dat blijkt uit een onderzoek van FakeReporter, een Israëlische organisatie die de strijd aangaat tegen fake news op sociale media. Majd Khalifeh volgt het Israëlisch-Palestijnse conflict op de voet en geeft vanuit zijn expertise in sociale media meer uitleg in het "Laat journaal".

Het geweld tussen Israël en Palestina gaat van kwaad naar erger. Al anderhalve week vliegen raketten vanuit en naar Gaza, maar daar stopt het niet. Joden en Arabieren trekken nu ook de straten op in Israël om tegen elkaar te vechten, met gruwelijk geweld tot gevolg. Tot voor kort leefden Joden en Arabieren in Israël meestal vreedzaam naast elkaar, maar daar blijft nog bitter weinig van over. 

Bekijk hieronder een compilatie van de straatgevechten tussen Joodse en Arabische Israëli's en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Het gaat niet om een bende vrienden. We spreken hier over tientallen groepen met minstens 20.000 leden

Majd Khalifeh, VRT NWS-journalist

Chatgroepen

FakeReporter, een Israëlische organisatie gebaseerd in Tel Aviv, zet zich in tegen fake news. Uit hun onderzoek bleek dat duizenden Joodse jongeren zich via WhatsApp- en Telegram-groepen organiseren om geweld te plegen tegen Arabieren in de straten van Israël. 

Volgens VRT NWS-journalist Majd Khalifeh, die onderzoekers van FakeReporter kon spreken gaat het niet over een bende vrienden. Op grootschalige basis, in tientallen chatgroepen en minstens 20.000 leden, sturen ze elkaar foto's van wapens en spreken ze af op bepaalde tijdstippen en locaties om aanvallen te plegen tegen Arabieren. 

Bekijk hier het interview met Ori Kol, een onderzoeker van FakeReporter die infiltreerde in die chatgroepen en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Slachtoffers of daders?

"In die chatgroepen spelen duidelijk twee motieven", zegt Khalifeh. "Aan de ene kant heb je de klassieke nepverhalen, desinformatie die circuleert op sociale media." Er worden beelden gedeeld en berichten gestuurd die niet  waarheidsgetrouw zijn, maar wel leden van de chatgroepen aanzetten om wraak te nemen. "Maar daarnaast wordt er ook uitgepakt met de slachtofferrol van Joden. Het idee dat Joden opnieuw worden vervolgd leeft heel hard in die groepen."

Hoe reageren de autoriteiten hierop? Bekijk hier het antwoord van VRT NWS-journalist Majd Khalifeh en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

"Schokkende beelden van geweld komen langs beide kanten", verduidelijkt Khalifeh. "Er zijn ook Joodse doden te betreuren. Maar in het geval van de Arabieren gebeurt zo'n organisatie meer via mond-tot-mondreclame. Dat zal vaak ook online zijn, maar dat is niet te vergelijken met de grootschalige communicatie aan Joodse kant." Volgens de onderzoekers kunnen Arabieren enkel reizen naar nabije steden en genieten ze niet van dezelfde bewegingsvrijheid. Ze kunnen dus lokaal afspreken, maar niet verspreid zoals aan Joodse kant.

Meest gelezen