Videospeler inladen...

Partijvoorzitters misnoegd over aankondiging Jambon tuinfeesten: "Pijnlijk en amateuristisch"

Partijvoorzitters Coens (CD&V), Rousseau (Vooruit) en Almaci (Groen) reageren misnoegd op de verwarrende communicatie van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) van gisterenavond. Bovendien lijkt het erop dat de beslissing om tuinfeesten toe te laten zonder professionele cateraar, enkel doorgesproken werd met premier Alexander De Croo (Open VLD). Namen Jambon en De Croo de vlucht vooruit?

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tuinfeesten met 50 mensen, zonder professionele cateraar, zullen dan toch toegestaan worden vanaf 9 juni. Dat kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon gisterenavond aan in "De Cooke & Verhulst show" op Play 4. Nochtans had hij op zondag nog beweerd dat de aanwezigheid van een cateraar verplicht zou zijn. "We zagen dat die maatregel moeilijk viel, dus zijn we aan tafel gaan zitten om bij te sturen," verklaart Jambon. "In een pandemie moet je maatregelen nemen, maar er moet ook draagvlak voor zijn. Ik denk dat hiermee draagvlak gecreëerd is." 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Verschillende partijvoorzitters reageren bijzonder misnoegd over de communicatie van de minister-president. Op Twitter vroeg Joachim Coens zich af: "Is dit de manier waarop we de mensen informeren?" In "De ochtend" op Radio 1 pleitte Coens vanmorgen voor een "eenduidige communicatie". Hij liet er ook vallen dat de regels rond tuinfeesten voor hem nog steeds niet helemaal uitgeklaard zijn. 

En ook van de andere Vlaamse coalitiepartner, Open VLD, komt er kritiek. In "Villa politica" gaf minister van Mobiliteit Lydia Peeters na lang aandringen toe dat ze de communicatie van Jambon niet duidelijk vond. Ze vraagt om snel duidelijkheid te creëren. "De burger heeft geen boodschap aan onduidelijke communicatie. Mijn boodschap is vooral: zorg voor een eenduidige communicatie."

Bekijk hier de reactie van minister Lydia Peeters in Villa Politica en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert bijzonder kritisch. "Dit is pijnlijk en amateuristisch," vertelde ze aan VRT NWS.  "Afgelopen weekend was er een eerste verwarrende uitspraak en nu komt er nieuwe verwarring bovenop. Dat geeft echt de indruk van slecht bestuur. Bovendien, een regeringsmededeling doe je niet in een talkshow. Dat is toch heel bizar voor een minister-president."

Bekijk de analyse van Bart Verhulst uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dit is pijnlijk en amateuristisch. Een regeringsmededeling doe je niet in een talkshow

Meyrem Almaci, voorzitter Groen

Almaci, van wie de partij Vlaams in de oppositie zit, spreekt ook van een patroon binnen de Vlaamse regering. "De context waarin Jambon denkt is niet die van de gemiddelde Vlaming. Het is duidelijk dat de gevoeligheid van de Vlaamse regering voor de meer kwetsbaren bijzonder klein is. Niet iedereen kan een cateraar betalen. Niet iedereen heeft een tuin, laat staan één waar 50 mensen in passen. Jambon voelde aan dat hij een correctie moest doen na zijn uitspraken op zondag, maar het resultaat is dat er alleen maar meer verwarring gecreëerd is. " 

Bekijk hieronder het fragment uit "De Cooke & Verhulst show", op Play 4 (en lees verder onder de video):

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zegt dat Jan Jambon eerst de afgesproken teksten van het overlegcomité had moeten afwachten. "De burger heeft nood aan duidelijkheid en logische regels. Laat ons hopen dat de duidelijkheid vandaag terugkeert." De minister-president heeft dus voor zijn beurt gesproken volgens Rousseau. "Op het moment dat er gecommuniceerd werd, was de notificatie nog niet afgeklopt." Volgens hem kan communiceren niet zonder daar de minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) of minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V) in te kennen.

Bekijk hier de reactie van Conner Rousseau in Het Journaal (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Eén-tweetje tussen Jambon en De Croo?

Het lijkt erop dat die ministers niet geconsulteerd werden. Met premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft Jambon wel op voorhand overlegd. De premier liet gisterenavond weten dat de notificaties van het Overlegcomité van vorige week samen met de verschillende minister-presidenten zijn verduidelijkt, zodat tuinfeesten tot 50 personen inderdaad ook zonder cateraar mogelijk worden, en dit vanaf 9 juni.

Namen Jambon en De Croo de vlucht vooruit? Speelden ze een één-tweetje zonder daarin de rest van het overlegcomité te raadplegen? Bij de premier ontkennen ze dat. Nochtans werd de notificatie, de tekst met uitgeschreven beslissingen van het overlegcomité, pas vanmorgen rond elf uur goedgekeurd. Het Ministerieel Besluit waarin de regels voor de versoepelingen verduidelijkt worden, is zelfs nog niet gepubliceerd.  "Het is toch super jammer dat er al in televisiestudio's over wordt gecommuniceerd voordat het effectief beslist is, zodat iedereen in snelheid wordt gepakt," stelt Rousseau nog. 

Om ter meest versoepelen

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant verwacht niet dat deze kwestie voor grote problemen zal zorgen binnen de federale regering. "Vooruit-voorzitter Conner Rousseau schoot vanmiddag op minister-president Jambon en niet langer op premier De Croo. Bij Vooruit zijn ze blij dat in de tekst ook zal staan dat testen mogelijk zijn bij evenementen en dat dan mondmasker en de sociale afstand niet meer hoeft. Daarmee is Vooruit-vicepremier Vandenbroucke tevreden."

"We hebben wel al een tijdje het gevoel dat er een opbod bezig is tussen Jan Jambon en Alexander De Croo om de strafste versoepelaar te kunnen zijn," zegt Vansevenant nog. "Nu de vaccinaties zo snel gaan, ruiken ze hun kans om ter snelst te versoepelen en te scoren. Dat was ook al zo rond de festivals. Nog voor het Overlegcomité probeerden ze elkaar te overtroeven. Als twee volbloedliberalen hebben ze elkaar gevonden. Ook nu in verband met die cateraars."

Beluister hier het gesprek met Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees eronder verder):

Spijkers op laag water zoeken

Jan Jambon zelf reageerde vanmiddag in het Vlaams Parlement op de heisa. "Het is mij niet ontgaan dat mijn communicatie van zondag tot de nodige commotie heeft geleid", zei hij daar. "Dan kan je twee dingen doen: halsstarrig bij je beslissing blijven, of overwegen dat maatregelen draagvlak bij de bevolking moeten hebben. Dus heb ik de eerste minister gecontacteerd en bekeken of die maatregel kon worden bijgestuurd. Dat hebben we gisteren in de late namiddag gedaan."

Hij verdedigde ook waarom hij de aankondiging deed in een talkshow op op Play Vier. "Ik ben daar naartoe gegaan om te praten over de Ultima's, maar ik kreeg ook een vraag over de tuinfeesten. Dan moet ik toch naar waarheid antwoorden. Ik kan toch niet zeggen: we hebben de beslissing bijgestuurd, maar ik mag het u niet vertellen? Ik vind dat een beetje spijkers op laag water zoeken."

Meest gelezen