Radio 2

Jurysamenstelling voor assisenproces in Gallo-Romeins Museum Tongeren

Vandaag wordt in Tongeren de jury gekozen voor het assisenproces tegen Zaman A. Die wordt ervan beschuldigd een Afghaanse kapster uit Hasselt te hebben vermoord. Om het proces coronaveilig te laten verlopen, vindt de juryloting niet plaats in het gerechtsgebouw, maar wel in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. 

De kapster werd bijna drie jaar geleden dood teruggevonden in haar huis in de Canadastraat in Hasselt. Zaman A. wordt ervan beschuldigd haar te hebben vermoord. 

De juryloting voor het assisenproces vindt plaats in het Gallo-Romeins Museum. Het is ook anderhalf jaar geleden dat er nog eens een assisenproces plaatsvond. "De coronapandemie heeft het in het begin onmogelijk gemaakt om zo'n uitzonderlijk proces op een veilige manier te organiseren", zegt Jo Daenen van het Hof van Assisen. "Bij de zitting van de samenstelling van de jury zijn 90 mensen aanwezig. We waren dus genoodzaakt om een bijzondere locatie te kiezen. We zijn de mensen van het museum erg dankbaar om ons die ruimte ter beschikking te stellen."

De kandidaat-juryleden mogen niet allemaal tegelijk het auditorium betreden en de zaal zal zowel voor als tijdens de zitting geventileerd worden. 

Onze reporter Fred ging alvast een kijkje nemen in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. Beluister hier het fragment:

Radio 2

Vandaag zullen 12 juryleden gekozen worden en ook 3 reserveleden. Die zullen vanaf volgende week dinsdag zetelen in het assisenproces. Het asissisenproces zal vier dagen duren en gaat wel door in de gebruikelijke assisenzaal. Die zaal is wel licht aangepast om de afstand tussen iedereen te bewaren.

In de assisenzaal van het gerechtshof in Tongeren start volgende week het proces
Radio 2

Meest gelezen