Leerlingen van Atheneum in Oudenaarde uiten ongenoegen over geweldincident met meerdere acties

In het atheneum in Oudenaarde komen leerlingen tot het einde van de week in zwart-witte kleren naar school om hun ongenoegen te uiten over het geweldincident van eergisteren, waarbij een leerling fors werd aangepakt en een regenboogvlag in de Schelde werd gegooid. Er is ook een petitie gestart waarbij de leerlingen willen aantonen dat ze het geweld niet steunen. "Daarnaast organiseren we ook een witte mars op de markt van Oudenaarde", vertelt Kato Vandermeiren van het 5de jaar.

In het atheneum in Oudenaarde hebben leerlingen verschillende acties op poten gezet om hun ongenoegen te uiten over het geweldincident van eergisteravond. Op filmpjes die circuleerden via social media was te zien hoe een leerling eergisteren brutaal in elkaar getrapt werd door twee andere leerlingen van de school. Daarna haalde een van de daders een regenboogvlag, die aan de rechtbank van koophandel uithing naar aanleiding van de Dag tegen Homohaat, naar beneden en gooide die in de Schelde. 

De twee minderjarige daders moeten vandaag voor de jeugdrechter verschijnen. "Of de feiten zijn ingegeven door homohaat maakt voorwerp uit van het verder onderzoek", laat het parket nog weten.

We komen de rest van de week in zwart-witte kleren naar school 

Kato Vandermeiren van het 5de jaar

De leerlingen en het personeel van het atheneum zijn zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen en beslisten gisteren meteen om over te gaan tot actie. Ze starten een petitie om aan te tonen dat ze de daden niet ondersteunen, maar er is meer. "Wij komen de volgende 3 dagen in zwart-witte kleren naar school", zegt de leerlinge. "Dat doen we eigenlijk vooral omdat er nog vaak zwart-wit wordt gedacht. En zo willen we ook een teken van rouw tonen."

Stille mars

En bij die initiatieven stopt het niet. "Vrijdag wordt er op de stadsmarkt van Oudenaarde een stille mars georganiseerd waarbij gedichten en teksten kunnen worden gebracht. Het doel is eigenlijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken en om aan te tonen dat we met heel veel zijn die de holebi-gemeenschap steunen."

 

Vijfdejaar Lize vertelt meer over de actie bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Luister hier: 

kasto80

Meest gelezen