Pixabay

Lille zet duivenpil in om overlast tegen te gaan

De gemeente Lille gaat vanaf donderdag zowel in het centrum als in deelgemeente Gierle de duivenpil gebruiken om overlast van de dieren tegen te gaan. "De uitwerpselen van de vele duiven tasten de daken van onze historische gebouwen aan", zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA).

Het centrum van Lille en deelgemeente Gierle kampen met overlast van duiven. "Verschillende inwoners in de Kloosterstraat in Gierle klagen al langer over overlast van duiven. We merkten zelf ook al dat er een probleem was", aldus burgemeester Marleen Peeters. "De uitwerpselen van de vele duiven tasten de daken van onze historische gebouwen aan. Zo raken onder andere de goten van het oud-gemeentehuis en de kapel aan de school in Gierle erdoor verstopt wat tot waterschade kan leiden."

We hebben geprobeerd om de duiven te verjagen door pinnetjes te zetten, maar dat heeft niet veel opgelost

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA)

Daarom gaat de gemeente bij de kapel in Gierle en naast Huize Goetschalckx in Lille dorp dispensers plaatsen met de duivenpil. Dat zijn maïskorrels met anticonceptie in. Het is volgens de gemeente een diervriendelijke oplossing voor de duiven zonder andere vogels in gevaar te brengen. 

"We plaatsen de verdelers op plaatsen die gedomineerd worden door stadsduiven", zegt Peeters. "Een duif moet minstens vijf dagen op rij van de pil eten om onvruchtbaar te zijn. Bovendien zijn de dieren niet permanent onvruchtbaar. Na een tijdje legt de duif opnieuw normale eieren.”

Meest gelezen