Liveblog - Groepslid IJslandse inzending Songfestival test positief op corona, Rode Duivels krijgen vaccin voor EK start

De druk in onze ziekenhuizen blijft gestaag afnemen. Er worden nu elke dag gemiddeld 128 mensen met corona opgenomen, dat is bijna een vijfde minder dan de week ervoor. De bezetting op intensieve zorg daalt onder de 600 covidpatiënten. Dat is geleden van 22 maart. En de Rode Duivels krijgen een prik voor het EK start. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Groepslid IJslandse inzending Songfestival test positief op corona

Een lid van de IJslandse band Daði og Gagnamagnið heeft positief getest op het coronavirus. De groep kan daardoor waarschijnlijk niet meer deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

Daði og Gagnamagnið zou eigenlijk donderdagavond aantreden in de tweede halve finale en vandaag twee keer repeteren. Tijdens deze shows wordt hoogstwaarschijnlijk de back-uptape gebruikt die eerder dit voorjaar moest worden opgenomen. Als ze doorgaan, wordt ook in de finale de back-up gebruikt.

"We zijn tijdens de hele trip ontzettend voorzichtig geweest en dit komt als een grote verrassing", zegt frontman Daði Freyr op Twitter. "We zijn heel blij met ons optreden en we kunnen niet wachten tot jullie het zien. Bedankt voor alle liefde."

Rode Duivels worden prioritair gevaccineerd, wellicht met Johnson & Johnson

De Rode Duivels krijgen nog voor de start van het EK Voetbal in juni hun coronavaccin. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid net beslist. 

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KVBV) dringt er al langer op aan om de spelers van de nationale ploeg te vaccineren voor de start van het EK op 11 juni. Premier Alexander De Croo (Open VLD) schaarde zich achter dat pleidooi. 

Bedoeling is dat de 26 basisspelers, 11 reservespelers en 14 stafleden voor de start van het EK hun vaccin krijgen. Het gaat in totaal om 51 dosissen. De inenting zelf zou centraal gebeuren in één vaccinatiecentrum. Wellicht krijgen de Rode Duivels het vaccin van Johnson & Johnson toegediend. Daarbij volstaat één prik. 

Vaccinatie van Brusselse daklozen gestart

De vaccinatiecampagne van de daklozen in het Brussels gewest is vandaag begonnen. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Over een periode van vier maanden zullen 5.000 mensen in een kwetsbare situatie gevaccineerd worden.

De vaccinatie van de thuis- en daklozen gebeurt via de mobiele teams die in het Brussels Gewest actief om de doelgroepen met speciale behoeften aan huis te vaccineren. 

België tekent in op EU-bestelling extra dosissen Pfizer/BioNTech

Ons land tekent in op de bestelling van de Europese Unie van extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat heeft Vlaams mnister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement.

"Dit biedt een aangepast vaccin binnen 4 maanden bij nieuwe varianten en garandeert ook de levering van voldoende vaccins voor 2022 en 2023 in België", aldus Beke.

Op 8 mei maakte Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend dat de EU een contract had gesloten met Pfizer en BioNTech voor de aankoop van nog eens 900 miljoen doses van hun coronavaccin. Die zullen geleverd worden in de periode 2021-2023.

Het contract voorziet ook een optie om nog eens tot 900 miljoen extra dosissen van het vaccin te bestellen.

Rock Zottegem schrapt dan toch editie van 2021: "Onvoldoende duidelijkheid"

Er zal dan toch geen editie van Rock Zottegem plaatsvinden deze zomer. Dat meldt de organisatie, die twee weken geleden nochtans had aangekondigd dat de editie in juli wel degelijk zou doorgaan. Toen nam de festivalorganisatie de vlucht vooruit op het Overlegcomité van 11 mei "om mistoestanden zoals La Boum te vermijden".

Maar organisator Kurt De Loor laat weten dat er onvoldoende duidelijkheid is over hoe festivals er precies moeten uitzien. Vooral de vragen of festivalgangers mogen rechtstaan of moeten blijven neerzitten, de eventuele controle op contactbubbels of voorafgaande testing zijn nog niet beantwoord.

De Roma en de Koningin Elisabethzaal heropenen met Ruben Block en Elim Chan

Zaal De Roma in Borgerhout wil op 9 juni weer de deuren openen voor publiek, nadat ze meer dan een jaar en drie maanden lang gesloten was. Op 9 en 10 juni staan er concerten gepland die alleen door eigen vrijwilligers kunnen worden bijgewoond, op 11 juni start Ruben Block (Triggerfinger) een reeks van tien - reeds uitverkochte - benefietconcerten voor het grote publiek.

"Sinds 12 maart 2020 is er geen publiek meer in onze zaal geweest", zegt  coördinator Danielle Dierckx. "Hier hebben we zo lang naar uitgekeken. Nog de hele maand juni plannen we concerten en activiteiten voor een beperkt publiek van 200 mensen. Uiteraard volgen we hierbij alle geldende coronamaatregelen strikt op om de veiligheid van het publiek te garanderen."

Hier hebben we naar uitgekeken
De Roma zag geen publiek meer sinds maart 2020

Ook de Koningin Elisabethzaal heropent. Op 10 juni organiseert het Antwerp Symphony Orchestra er opnieuw een concert voor 20 toeschouwers. Onder de naam "Weer*Klank 2021" speelt het orkest onder leiding van chef-dirigent Elim Chan muziek van Rachmaninov, Stravinski, en is er de wereldpremière van een werk van de Belgische componist Bram Van Camp.

Gentse politie schrijft minder boetes: "Grijpen enkel in als het er echt over is"

De Gentse politie heeft in april ruim 500 boetes uitgeschreven voor mensen die een inbreuk pleegden tegen de huidige coronaregels. Dat is een vijfde van het aantal boetes dat vorig jaar in april werd uitgeschreven. "We willen de mensen nu vooral aansporen om de regels te volgen. We grijpen enkel in als het er écht over is", klinkt het bij de politie. 

Lees meer in onderstaand artikel:

IN BEELD Aanschuiven aan het Louvremuseum in Parijs

AFP or licensors

Het Louvre sloot half maart de deuren vanwege het coronavirus, maar kan dankzij de versoepelde maatregelen in Frankrijk opnieuw (een beperkt aantal) bezoekers ontvangen.

Vanochtend stonden er meteen al mensen rustig aan te schuiven. Volwassenen zijn in de museumzalen verplicht een mondmasker te dragen.

AFP or licensors

Regels versoepelen in deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs: "Examen zang zonder masker"

De coronamaatregelen in het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs worden aangepast. De nieuwe richtlijnen gelden meteen tot het einde van het schooljaar. Door de aanpassing krijgen de academies en de centra voor volwassenenonderwijs meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om ordentelijk examens te organiseren. "We gaan niet strenger zijn voor de muziekacademie dan voor de fanfare", zegt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

Zo wordt er voor de statische activiteiten die binnen plaatsvinden voor de rest van dit schooljaar geen maximumaantal leerlingen meer opgelegd, zolang er tussen elke aanwezige een veilige afstand bewaard kan worden en zolang ook alle andere veiligheidsmaatregelen gerespecteerd blijven.

Leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 zullen ook hun mondmasker mogen uitdoen tijdens een examen Zang/Musical/Singer-Songwriter/Woordkunst/Drama/Blaasinstrumenten en/of Dans, als er een gegarandeerde afstand is van 3 meter en als er een risico-analyse werd uitgevoerd.

Ook in het volwassenenonderwijs worden de coronamaatregelen aangepast. Ook hier wordt het maximum aantal leerlingen geschrapt, op voorwaarde dat de veilige afstand bewaard kan worden en ook alle andere veiligheidsmaatregelen gerespecteerd blijven. Proclamaties kunnen dan weer doorgaan volgens hetzelfde protocol dat ook gebruikt wordt voor de proclamaties in het secundair onderwijs.

De nieuwe richtlijnen gaan in vanaf volgende week maandag 24 mei. Minister Weyts verduidelijkt dat het gaat om richtlijnen, geen verplichtingen. 

Statisticus Mesuere: "Tegen eind volgende week aan 500 bezette bedden op intensieve"

Statisticus Bart Mesuere (UGent) ziet de gunstige trend bij de coronacijfers zich voortzetten. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen moeilijker in te schatten is door Hemelvaart. "Op Hemelvaartdag, donderdag 13 mei, waren er evenveel besmettingen als op een gewone zondag. Maar ook al vóór Hemelvaart was er een sterk dalende trend bij de besmettingen", ziet Mesuere. Het effect van de feestdag en het verlengde weekend is ook te merken bij het aantal afgelegde tests: 20 procent minder. 

Volgens Mesuere bereiken we ook de limiet van de 500 bezette bedden op intesieve zorg tegen eind volgende week al, als het tempo van de daling uiteraard blijft aanhouden. "Ook het aantal overlijdens blijft fors dalen", merkt hij op. "Waar we bleven steken op 40 overlijdens per dag zien we sinds 9 mei een daling in alle leeftijdscategorieën."

Ook voor de vaccinaties voorspelt Mesuere enkele records. "Twee weken geleden zaten we aan 700.000 toegediende dosissen per week, dat zal deze week wellicht 800.000 worden." 

Erika Vlieghe duidelijk over tuinfeesten: "Niet alles wat mag, is slim om te doen"

Infectiologe Erika Vlieghe schrikt over de aankondiging van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over tuinfeesten met 50 mensen. "Het is nog te vroeg om een feest in je tuin met 50 mensen toe te laten", zegt Vlieghe op Radio 2 Antwerpen. "We riskeren de voorsprong op het virus te verliezen."

Lees hier meer:

CD&V-voorzitter Coens: "Is het nu feestje dicht om 22 uur in je tuin?"

In "De ochtend" (Radio 1) geeft CD&V-voorzitter Joachim Coens meer uitleg over zijn misnoegde tweet over de communicatie rond de tuinfeesten. Hij pleit vooral voor "eenduidige communicatie". Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) kondigde gisterenavond plots aan in een talkshow dat voor feestjes met 50 mensen toch géén cateraar vereist is. 

Maar voor Coens is de zaak nu nog niet voor 100% uitgeklaard. "Het hoort te gaan volgens de regels van de horeca, maar die moeten sluiten om 22 uur. Is het dan om 22 uur dicht in je tuin", geeft hij als voorbeeld. 

Lees hier het hele verhaal:

Besmettingen door feestjes binnenshuis op Koningsdag

Op Koningsdag drie weken geleden zijn in Amsterdam alleen al 483 mensen besmet geraakt met corona. Dat laat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst van de Nederlandse hoofdstad weten.

De meeste van hen hebben de besmettingen bij feestjes binnenshuis opgelopen. Vermoedelijk ligt het echte aantal besmettingen nog hoger, maar blijven die buiten beeld, voegt de Gezondheidsdienst eraan toe, onder meer omdat sommige mensen geen symptomen vertonen. Koningsdag is in Amsterdam traditioneel de drukst bezochte feestdag van het jaar.

Nog geen akkoord over Europees coronapaspoort

Er is nog geen akkoord over een coronapaspoort om vrij te kunnen reizen in Europa. De Europese leiders zijn het er gisteravond niet over eens geraakt. Het is de bedoeling dat wie gevaccineerd is, of een negatieve test heeft afgelegd of de ziekte heeft doorgemaakt, makkelijker op reis kan gaan binnen Europa.

Naar verluidt was er discussie over gratis coronatesten voor iedereen. Dat is een eis van het Europees Parlement. Eurocomissaris voor Justitie Didier Reynders (MR) zei eerder echter dat het aan de lidstaten toekomt te beslissen over het al dan niet gratis aanbieden van testen.

Vandaag overleggen het Europees Parlement, de Commissie en de lidstaten opnieuw.

Meest gelezen