Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Onderzoek naar Trump Organization wordt strafrechtelijke zaak

De procureur van de Amerikaanse staat New York heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de Trump Organization, een bedrijf van voormalig Amerikaans president Donald Trump. De procureur onderzoekt of het bedrijf zijn kapitaal telkens overschat als het een lening wil aangaan bij de bank en onderschat als het belastingen moet betalen. Donald Trump noemt het onderzoek van Justitie een politieke vendetta. Er lopen nu al 3 strafrechtelijke onderzoeken tegen hem.

Het onderzoek draait onder meer rond de vraag of de Trump Organization, de holding van de ex-president, zijn kapitaal systematisch heeft overschat als het bij een bank een beroep wou doen op leningen en onderschat bij belastingaangiftes.

De procureur-generaal van de staat New York leidde tot nu toe een burgerlijk onderzoek, maar ze oordeelt nu dat er voldoende elementen zijn om een strafrechtelijk onderzoek te starten. De holding heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de bekendmaking.

"Politieke vendetta"

De ex-president heeft in het verleden al gezegd dat het onderzoek een politieke vendetta is. De procureur-generaal Letitia James is een Democraat. Ze was een onderzoek gestart nadat een voormalige advocaat van Trump in het parlement getuigd had van financiële malversaties bij de Trump Organization.

AP

Drie onderzoeken

In totaal lopen nu drie afzonderlijke gerechtelijke onderzoeken naar Donald Trump en/of zijn zakenimperium. Behalve Letitia James voert de openbaar aanklager van Manhattan ook al een onderzoek naar financieel misbruik, en in de staat Georgia loopt een onderzoek naar de pogingen van Donald Trump om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Het gaat om een telefoongesprek met een hoge ambtenaar waarin de voormalige president zijn gesprekspartner onder druk zet om "stemmen te vinden".

Meest gelezen