All rights reserved (c) 2021

Klopjacht op gewapende militair in Park Hoge Kempen in Limburg: honderden agenten en militairen doorzoeken park

De politie is nog steeds met man en macht op zoek naar de spoorloze - en zwaar bewapende - militair Jürgen Conings. In totaal zijn zo'n 350 mensen bij de actie in het Nationaal Park Hoge Kempen betrokken. Er zouden gisteravond schoten gehoord zijn in de omgeving, die volgens één bron mogelijk van de militair kwamen. De man wordt sinds dinsdag gezocht, nadat een afscheidsbrief was gevonden waarin hij dreigende taal sprak tegen de overheid en virologen. 

Al ruim twee dagen is de politie op zoek naar Conings. Gisteren is vooral gezocht in het Nationale Park Hoge Kempen, in het oosten van de provincie Limburg. Op vraag van het OCAD (het orgaan voor de dreigingsanalyse) en het crisiscentrum werd dat natuurgebied ook afgesloten.

De auto van Conings werd eerder al gevonden aan het Dilserbos (zie verder), dat overgaat in het Nationaal Park Hoge Kempen. "Er zijn sterke aanwijzingen dat de man zich mogelijk in dat park bevindt", zei het federaal parket. Conings zou geen andere auto gehad hebben en de speurders gaan ervan uit dat hij zich te voet verplaatst.

Aan het Park Hoge Kempen is in de loop van de namiddag een hele colonne politievoertuigen aangekomen, en ook minstens één pantserwagen van het leger. Eerder kwamen ook vrachtwagens met politiepaarden aan op een parkeerterrein aan het natuurgebied. In totaal zijn nu al zo'n 350 mensen betrokken bij de actie: vooral agenten, met de steun van militairen. Ze voerden sweepings uit in drie afgebakende zones "op basis van elementen in het onderzoek", zegt het parket. 

Er zouden in de loop van de avond ook schoten gehoord zijn in de buurt. Volgens één bron zijn die mogelijk afkomstig van de militair. Vannacht was de zoekactie nog volop bezig. Journalisten worden op een afstand gehouden, waardoor ze moeilijk kunnen inschatten wat er gebeurt.

Dat het nu donker is, zal de zoekactie zeker niet vergemakkelijken, ondanks de nachtkijkers en  de warmtecamera's van de politie. De speurders vermoeden dat Conings zich verschanst.

Intussen blijft de E314-autosnelweg vanuit Nederland vanavond nog altijd afgesloten in de richting van Lummen.

Bekijk de laatste stand van zaken van Anne Vanrenterghem uit "Laat" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het Nationale Park Hoge Kempen is een gebied van meer dan 12.000 hectare bos en heide, met meerdere toegangspoorten. Volgens Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen, kan het park onmogelijk helemaal afgesloten worden. "Maar waar wij weten dat de mensen het park in gaan lopen, daar gaan we zo snel mogelijk signalisatie en dranghekken plaatsen om duidelijk te maken aan de mensen dat ze het park maar beter niet binnengaan."

Eerder vandaag verspreidde de federale politie ook een officieel opsporingsbericht. "Op maandag 17 mei 2021 verliet de 46-jarige Jürgen Conings 's ochtends zijn woning in Dilsen-Stokkem", gaat het opsporingsbericht van start. "Hij begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. (...) Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een T-shirt van Timberland." 

De politie verzamelt op een parking in Maasmechelen voor een zoekactie in het park Hoge Kempen.
VRT NWS

Drie afscheidsbrieven

De gezochte beroepsmilitair behoort volgens onze informatie tot de kazerne van Peutie, in Vlaams-Brabant, en woont in Dilsen-Stokkem, in Limburg. Hij heeft extreemrechtse sympathieën en staat ook op de lijst van het OCAD met potentieel gevaarlijke en gewelddadige mensen.

In een afscheidsbrief die eerder deze week werd gevonden, sprak hij dreigende taal tegen de overheid en virologen. Hij zou gedreigd hebben met een gewelddadige actie, omdat hij het niet meer kon hebben dat de politici en de virologen zijn leven bepaalden. Eerder had de man al viroloog Marc Van Ranst bedreigd. Van Ranst werd gisteren (samen met zijn familie) overgebracht naar een veilige en geheime plek.

Conings kreeg in het leger al een sanctie wegens zijn dreigementen. Hij kreeg toen een administratieve functie. Later werd die sanctie weer ongedaan gemaakt, waardoor hij toch schietinstructeur kon worden.

Naast bovengenoemde brief is er ook sprake van een tweede afscheidsbrief aan zijn vriendin en in de auto die gisteren werd teruggevonden zou ook een derde brief zijn gevonden. Daarin zou Conings zich vooral afgezet hebben tegen het leger zelf. "Jullie hebben me getraind om te worden wie ik ben, ik ga dat nu tegen jullie gebruiken", zou hij daarin geschreven hebben.

Wie meer informatie heeft over de zaak, of denkt de militair gezien te hebben, kan terecht op het nummer 0800 30 300.

(Nog steeds) zwaar gewapend?

Dinsdag werd gewaarschuwd dat Conings zwaar bewapend was, met een of meerdere raketwerpers, een machinepistool en een gewoon pistool. Hij zou die wapens meegenomen hebben uit de kazerne met het argument dat hij vandaag een schietoefening zou organiseren.

Enkele van die zware wapens werden al teruggevonden in zijn auto. Volgens het parket gaat het om vier antitank-raketwerpers en munitie.

Het parket gelooft dat Conings, ondanks de vondst van de zware wapens gisteren, nog steeds gewapend kan zijn. Vermoedelijk gaat het om een FN P90-machinepistool, een kleiner pistool en een kogelwerende vest. "In geval van aantreffen moet de politie onmiddellijk op de hoogte worden gebracht, zonder in contact te komen met de betrokkene", staat er nog te lezen in het opsporingsbericht.  

De wapens die Jürgen Conings van bij het leger heeft meegenomen zijn regelrechte oorlogswapens. Volgens Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut gaat het onder meer om vier antitank-raketwapens - de opvolger van de bazooka, zeg maar – een machinepistool en een pistool.

“Wat opvalt, is dat hij zowel een 5.7-pistool als een P90-machinepistool heeft meegenomen”, zegt Duquet in “De wereld vandaag”. Beide wapens worden geproduceerd door FN in Herstal en zijn als het ware broer en zus van  elkaar. “Het pistool is afgeleid van het machinepistool. Voor beide wapens wordt dezelfde munitie gebruikt, die zeer scherp schiet en effectief door kogelvrije vesten kan schieten.”

“Dit lijkt wel een bewuste keuze om dat soort wapens mee te nemen”, aldus Nils Duquet. Ook hij vindt het “raar” dat iemand met een risicoprofiel als Jürgen Conings toegang had tot dergelijke wapens.

Meest gelezen