Soroptimist Oudenaarde Vlaamse Ardennen

Oudenaardse scholen krijgen dozen met gratis maandverbanden en tampons in

In Oudenaarde krijgen alle secundaire en lagere scholen boxen met onder andere gratis tampons en maandverbanden in. Vrouwenorganisatie Soroptimist heeft daarvoor samengewerkt met het Sociaal Huis Oudenaarde. "Meisjes geraken vaak niet aan de nodige hygiënische middelen tijdens hun ongesteldheid", zegt Mieke Godefroid, lid van Soroptimist Oudenaarde Vlaamse Ardennen.

Samen met schepen van Onderwijs Sybille De Vos (Open VLD) en schepen van Armoedebestrijding Mathieu Mas (CD&V) stelde Soroptimist Oudenaarde 40 dozen samen vol maandverbanden, tampons en andere vrouwelijke hygiëneproducten. Die Care-Full-Box is erg nodig op bepaalde scholen. "We horen verhalen van meisjes die gewoon toiletpapier gebruiken", legt Mieke Godefroid uit. "Of meisjes die zelfs niet naar school komen gedurende die periode, omdat ze gewoonweg de juiste producten niet ter beschikking hebben." 

We hebben al een aantal dozen rondgebracht en de scholen geven aan dat het zeer welkom is

Mieke Godefroid, lid van Soroptimist Oudenaarde Vlaamse Ardennen

Nood is hoog

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Vlaamse meisjes al wel eens een dubbel gevouwen zakdoek of een dubbele onderbroek gebruikte omdat ze geen menstruatieproducten had. "Het is een zeer groot probleem, dat niet altijd bekend is", vertelt Godefroid. "We hoorden dat op een bepaalde school in Oudenaarde elke maand 5 à 6 meisjes hulp vroegen. Ook kinderen van 10 of 11 jaar die effectief thuis blijven en dat is wel schrijnend."

Laagdrempelig

De dozen werden samengesteld in overleg met vertegenwoordigers van alle lagere en secundaire scholen in Oudenaarde. Zo was het meteen duidelijk welke producten zeker in de box moesten zitten. "De dozen worden nu coronaproof naar de scholen gebracht en bezorgd aan een vertrouwenspersoon", geeft Godefroid mee. "Zij zullen dan bepalen waar of bij wie het een plaatsje krijgt. De bedoeling is om het op zo'n discreet en laagdrempelig mogelijke manier te laten verlopen, zoals via een LO- leerkracht."

We willen de taboesfeer rond menstruatie-armoede wegwerken

Mieke Godefroid, lid van Soroptimist Oudenaarde Vlaamse Ardennen

Toekomstplannen

Tussentijds zal het project met de boxen geëvalueerd worden, maar als het een succes is, kan het blijven ondersteund worden. "Met fundraising kunnen we initiatieven zoals dit steunen, maar ook de stad Oudenaarde wil zich engageren", zegt Godefroid. "We hopen eigenlijk dat, net zoals in Schotland, het materiaal gratis ter beschikking wordt gesteld."

kasto80

Meest gelezen