Royals - Een Deense confirmatie met een knorrige tienerdochter en "OMG, those guns" van prins William

De Deense prins Christian is geconfirmeerd, maar het was zus Isabella die voor een "olijke" noot zorgde. De vaccinatie van prins William scoorde de hashtag #cambridgeguns. Broer Harry blijkt met een bang hartje de begrafenis van prins Philip bijgewoond te hebben. Prinses Beatrice wordt moeder in de herfst. En Charlène van Monaco helpt de hoorn van een neushoorn te verwijderen. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Christians confirmatie in select gezelschap

In Denemarken is prins Christian (15) "geconfirmeerd". Een soort vormsel of plechtigheid waarbij je bevestigd wordt als lid van de protestantse geloofsgemeenschap. Vorig jaar werd de viering nog uitgesteld door corona, deze keer vond ze plaats in beperkte kring door de coronamaatregelen. 

Christians tantes, nonkels en neven, die in Londen en Australië wonen, bleven thuis. Net als enkele van zijn peters en meters, kroonprins Pavlos van Griekenland, kroonprinses Victoria van Zweden en het Noorse kroonprinselijke paar Haakon en Mette-Marit.

De plechtigheid vond plaats in de kapel bij Fredensborg Paleis waar ook zijn
grootmoeder koningin Margrethe en vader prins Frederik geconfirmeerd werden. Voor en achter de schermen werden er vlijtig fotosessies gehouden.

Enkele sfeerbeelden (lees voort onder de reeks foto's):

© Franne Voigt
Ben je compleet in de war?!
prinses Isabella maakt rechtsomkeer (tegen haar zin)

Van de talrijke video's en foto's die genomen werden, ging er echter eentje viraal. De video waarbij Christians oudste zus, prinses Isabella (14, in wit ensemble), knorrig reageert tegen haar moeder. Isabella werd gevraagd op de trappen van het paleis haar oma te volgen, maar halverwege floot kroonprinses Mary haar terug om extra foto's te nemen. Isabella maakte rechtsomkeer, maar antwoordde als een typisch chagrijnige tiener: "Had jij niet gezegd dat ik oma moest volgen? Ben je compleet in de war?!"

BEKIJK hier dat "moeder-dochtermomentje":

Deens koningshuiskenner Lars Hovbakke vindt de "interactie" geestig. Hij wijst er in het magazine Ekstra Bladet op dat Isabelle zich dit gedrag in het openbaar makkelijk kan veroorloven, omdat ze niet de troonopvolger is. "Ze is heel verschillend van Christian. Hij is meer correct want op een dag wordt hij koning. Maar ze vullen elkaar perfect aan, omdat ze net zo verschillend zijn. Mensen houden daarvan." 

De prik die zelf niet in het oog sprong

Nog meer jolijt volgde op sociale media bij een foto van de Britse prins William die zijn eerste coronavaccin kreeg. Vergeet de spuit, zijn ontblote gespierde arm was de blikvanger. 

De hertog van Cambridge (38) zit meestal strak in het pak of draagt traditioneel een pull met hemd onder. Zelden is er een tikkeltje bloot te zien. "Those guns" of de sterke armen waren plots het grote gespreksonderwerp. Goed voor tientallen reacties onder de post, van "oh, prins William traint" over "geen wonder dat de hertogin er altijd zo gelukkig uitziet" tot "bij de les blijven, dames".  

Geen wonder dat de hertogin er altijd zo gelukkig uitziet...
Williams biceps trekt de aandacht op sociale media

William is niet de eerste Britse royal die gevaccineerd is, wel de eerste die het moment laat vastleggen op foto. Wellicht om anderen te overtuigen zich ook te laten vaccineren. Eerder kregen koningin Elizabeth, wijlen prins Philip, kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla al hun inentingen. William rolde zijn mouw op in een vaccinatiecentrum in het Wetenschapsmuseum van Londen en bedankte de vrijwilligers voor hun blijvende inzet.

Graaf/edelvrouw op komst bij Beatrice

Het nichtje van William, Beatrice van York, had deze week ook heugelijk nieuws. Zij verwacht samen met haar echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi hun eerste kindje in de herfst. De dochter van prins Andrew trouwde in juli in besloten kring met de Italiaanse graaf en vastgoedmakelaar en heeft met hem al een pluszoon, Christopher Woolf

Ook koningin Elizabeth is op de hoogte gebracht van het het goede nieuws en is enorm blij, schrijft de koninklijke familie in een korte mededeling. De baby wordt na de dochter van prins Harry en Meghan Markle komende zomer het 12e achterkleinkind van de Queen. 

Edoardo's vader, Alessandro Mapelli Mozzi, is een Italiaanse aristocraat. Zijn kleinkinderen krijgen automatisch adellijke titels, maar die worden niet erkend in het Verenigd Koninkrijk noch gebruikt in Italië.

Charlène tussen de neushoorns

Prinses Charlène van Monaco is recent naar Zuid-Afrika, waar ze opgroeide, gereisd om zich in te zetten voor de bescherming van wilde diersoorten. Ze hielp de neushoornpopulatie in de strijd tegen stropers bij een project waarbij de hoorn preventief wordt verwijderd, zodat de dieren geen slachtoffer meer kunnen worden.

"In Zuid-Afrika wordt elke 22 uur een neushoorn gedood voor zijn hoorn", laat de Prinses Charlène Stichting weten. Dat doden is onnodig. Met een afgezaagde hoorn kan het dier gewoon verder leven. De hoorn groeit vanzelf weer aan.  

De hoorn - volledig opgebouwd uit keratine (geen ivoor) - wordt als waardevol gezien en de internationale handel ernaar is sinds 2008 alleen maar toegenomen. De hoorn wordt als luxe-souvenir verkocht en er bestaat een hardnekkig geloof in de geneeskrachtige werking ervan. "De laatste tijd is de hoorn in Vietnam bij rijke mensen erg populair als (gemalen) medicijn tegen kanker. De werkzaamheid ervan is niet wetenschappelijk aangetoond", aldus het Wereldnatuurfonds (WWF). 

(lees voort onder de foto's)

Met schrik naar de uitvaart in Londen

De reeks rond mentale gezondheid van de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey is gestart op Apple+. In "The me you can't see" vertelt de Britse prins (en tevens medeproducent) Harry over zijn angst om terug naar Londen te reizen voor de uitvaart van zijn grootvader, prins Philip. 

In april keerde Harry na ruim een jaar terug naar het Verenigd Koninkrijk. Hij deed dat helemaal alleen, omdat zijn zwangere vrouw Meghan op doktersadvies best het vliegtuig niet nam. Voor het eerst werd Harry opnieuw fysiek met de koninklijke familie geconfronteerd, met het protocol dat aan het hof heerst en keken miljoenen tv-kijkers op zijn vingers.

"Ik heb me zorgen gemaakt, ik was bang", zegt hij. Maar Harry leerde bij zijn therapeut zogenoemde coping skills, manieren of trucs om om te gaan met bepaalde situaties. "Dat maakte het zeker makkelijker, maar ik had nog altijd hartkloppingen."

BEKIJK hier een kort fragment van Harry's gesprek over zijn heenreis naar Londen:

Videospeler inladen...

De prins praatte over zijn paniekaanvallen die hij had tussen zijn 28e en 32e. Die hadden een impact op zijn koninklijke bezoeken. "Zelfs voor ik het huis uit ging, baadde ik al in het zweet en ging mijn hart tekeer. Ik ging in een vecht- of vluchtmodus." Harry zocht daarom troost en afleiding. "Ik was bereid om te drinken, ik was bereid om drugs te gebruiken", klinkt het. Op aandringen van Meghan ging Harry psychologische begeleiding zoeken.

Ook broer William had hem jaren geleden al professionele hulp aangeraden, om de dood van hun moeder Diana een plaats te kunnen geven. "Ik heb intussen opnieuw greep op mijn leven. Mijn bezoeken aan de psychiater en boksen hebben me erdoorheen geholpen", zei Harry daarover in een interview in 2017. 

Prins Harry liep in april met zijn familie achter de kist van de overleden prins Philip.

Meest gelezen