Vertrekkende reizigers niet meer welkom in testcentrum Druivenstreek: "Niet de plaatsjes van zieke mensen afsnoepen"

Het drive-in testcentrum in Tervuren zal niet langer vertrekkende reizigers testen. Het centrum werd de jongste  dagen overspoeld door mensen die op reis willen vertrekken, waardoor patiënten met een mogelijke coronabesmetting langer op hun test moesten wachten. "Dit kan natuurlijk niet", zegt dokter Dirk Devroey, voorzitter van de Eerstelijnszone Druivenstreek. "Daarom hebben we beslist om het centrum te sluiten voor vertrekkende reizigers."

Wie op reis vertrekt, moet in de meeste landen een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Een test die maximum 48 uur op voorhand wordt afgenomen. Gevolg:  nu we opnieuw mogen reizen, kloppen heel wat mensen aan bij de testcentra om een coronatest te laten uitvoeren. Ook bij het drive-in centrum in Tervuren, dat de toestroom van reizigers de voorbije dagen sterk zag toenemen.  

Kan niet zijn dat reizigers plaatsjes afsnoepen van mensen die ziek zijn

Dirk Devroey, voorzitter Eerstelijnszone Druivenstreek

"Door die vertrekkende reizigers konden mensen met symptomen  of met een hoog risicocontact niet meer tijdig getest worden", zegt Dirk Devroey. "En in deze pandemie is het net belangrijk dat we zo snel mogelijk weten of we al dan niet besmet zijn. Ook alle andere testcentra in de buurt weigerden intussen vertrekkende reizigers, waardoor wij hun aantal bij ons alleen maar zagen toenemen. Dat was niet meer houdbaar was. Mensen kwamen van heinde en verre om zich bij ons te laten testen om maar op reis te kunnen vertrekken. Dus beslisten we net als de andere testcentra om vertrekkende reizigers niet meer te testen. Terugkerende reizigers kunnen wel nog bij ons terecht."

Testcentra alleen voor reizigers

Devroey pleit er ook voor dat er specifieke testcentra komen voor vertrekkende reizigers. "Het kan niet zijn dat reizigers plaatsjes afsnoepen van mensen die ziek zijn. Daarom pleit ik er bij de overheid voor om speciale testcentra voor reizigers op te richten." Of die centra er komen is nog afwachten, vertrekkende reizigers kunnen voorlopig sowieso terecht in het testcentrum van Brussels Airport, de centra in Brussel en in het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

Meest gelezen