Radio 2

Unieke reconstructie van verdwenen paneel “Het Lam Gods” te zien in Sint-Baafskathedraal in Gent

In de Sint-Baafskathedraal is nu een unieke reconstructie te zien van het verdwenen paneel “De rechtvaardige rechters”, van het beroemde schilderij “Het Lam Gods”. De reconstructie is het werk van kunstenaar Marc Van Crombrugge uit Zottegem.  

Voor kunstenaar Marc Van Crombrugge uit Zottegem is het een onvergetelijke dag want zijn reconstructie van het verdwenen paneel “De rechtvaardige rechters” is nu ook te zien in de Gentse Sint-Baafskathedraal waar ook “Het Lam Gods” van de broeders van Eyck hangt. Eén paneel van dat meesterwerk werd in de jaren ’30 gestolen en is sindsdien onvindbaar. Van Crombrugge schilderde een waarheidsgetrouwe reconstructie van dat paneel. 

“Zes maanden aan gewerkt”

“Het is geen kopij maar een reconstructie”, vertelt Van Crombrugge. “Het origineel is er niet meer dus ik heb me op foto’s moeten baseren. 

Ik gebruikte oude foto's van het verdwenen paneel, uit de jaren '20 en '30
kunstenaar Marc Van Crombrugge

Ik heb dezelfde technieken gebruikt zoals de broeders van Eyck toen. De verf is wel modern.” Van Crombrugges werk is nu te zien in de kathedraal. 

Enorme kleurenpracht

“Ik vind dit werk enorm interessant”, vertelt bisschop Lode Van Hecke. “Het Lam Gods is prachtig gerestaureerd maar de kleurenpracht op deze reconstructie is nog groter. Dat is logisch, een oud werk vergeelt een beetje. Bij dit nieuwe schilderij krijgen we een indruk van hoe het meesterwerk er ooit heeft uitgezien. Het is indrukwekkend!”

Ooit deel van “Het Lam Gods”?

Van Crombrugges reconstructie van “De rechtvaardige rechters” is zes maanden te zien in de Sint-Baafskathedraal. Het staat opgesteld bij “Het Lam Gods”. In dat meesterwerk zit al jarenlang een eerdere versie van het verdwenen paneel. Of de reconstructie die eerdere versie zal vervangen, is nog onduidelijk. “Dat durf ik niet te dromen”, zegt Van Crombrugge. 

kasto80

Meest gelezen