foto Peter Hilz (C)

Vlaanderen start met "busdienst" voor vrachtverkeer op het water: "Haltes om lading op te pikken"

De Vlaamse Waterweg start met een proefproject om vrachtverkeer over het water te organiseren als een soort busdienst. Ze wil bedrijven stimuleren om bouwmaterialen te vervoeren via het water. "We willen hiermee een alternatief bieden voor het transport op de weg", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

De Vlaamse overheid wil dat er nog meer vrachtverkeer via de binnenwateren gaat om zo het wegennet te ontlasten. Ze start daarom met het proefproject ‘Via Palletto’. Palletboten gaan via een vaste dienstregeling langs waterwegen varen en kunnen aan vaste haltes materiaal oppikken of afleveren. De waterbeheerder zoekt nu vooral bouwbedrijven die mee in het project willen stappen. Er moet immers voldoende vracht zijn om het transport te kunnen laten renderen. 

Er is meer mogelijk voor transport op de weg dan wat bedrijven denken

Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg

De Vlaamse Waterweg vergelijkt het concept met een klassieke busdienst. "Vergelijk het met een bus waar aan iedere halte iemand kan op- of afstappen", klinkt het. "We willen aantonen dat er veel meer mogelijk is voor transport op het water, dan wat bedrijven aanvankelijk denken."

Alternatief voor de weg

Het project moet meer vracht naar het water brengen, om zo het verkeer op de weg wat te ontlasten. "We willen zo een alternatief bieden voor transport op de weg", zegt Stinnissen. "Bedrijven die geen volle schepen nodig hebben, willen we ook de kans bieden om gebruik te maken van de waterweg."

De focus van het project ligt in de eerste plaats op de Oost-West-as. Het zal uitgetest worden op de Schelde, de Leie, het Albertkanaal, de Kempische kanalen en de kanalen Gent-Terneuzen en Gent-Oostende. Het project moet vooral bedrijven overtuigen die nu nog niet via het water transporteren. "We willen niet de bestaande binnenvaart hertekenen maar wel nieuwe trafiek generen."

Meest gelezen