Stad Lier

Voormalig minister en ex-burgemeester van Lier Marleen Vanderpoorten neemt afscheid van de politiek

In Lier verdwijnt een bekende naam van het politieke toneel. Ex-burgemeester en oud-minister Marleen Vanderpoorten (Open VLD) stopt ermee na meer dan 30 jaar in de politiek. Vanderpoorten was 17 jaar burgemeester van Lier. Ze was ook Vlaams minister van onderwijs en drie jaar lang de eerste vrouwelijke voorzitter van het Vlaams parlement. Nu is ze schepen van wonen, wijkwerking en tewerkstelling. Partijgenote Sabine Leyzen volgt haar op.
 

Marleen Vanderpoorten zegt eind volgende maand de actieve politiek vaarwel. Het was geen geheim dat ze tijdens deze legislatuur zou verdwijnen. Eind jaren '80 trad ze in de voetsporen van haar vader Herman en grootvader Arthur Vanderpoorten, die allebei minister waren en actief in de Lierse politiek. In 2012 moet ze in Lier de burgemeestersjerp aan Frank Bogaerts (N-VA) laten. In 2018 probeert ze het opnieuw als lijsttrekker maar ook dan lukt het haar niet om opnieuw burgmeester te worden. "Ik heb ervoor gekozen om in juni te stoppen. Zo heeft mijn opvolgster in de stillere zomermaanden de tijd om zich in te werken", vertelt Marleen Vanderpoorten. Die heeft er dan 32 jaar in de Lierse politiek opzitten.
 

Heraanleg Grote Markt en nieuwe functie Dungelhoeffkazerne

 "Ik kijk met trots terug op de heraanleg van de Grote Markt en de omvorming van de Dungelhoeffkazerne in een administratief centrum. Het verweven van het OCMW in de stadsorganisatie, waar we toch een voortrekkersrol hebben gespeeld, is een realisatie waar ik fier op ben omdat er nu efficiënter wordt gewerkt. Sommige zaken zijn niet gelopen zoals ik wilde, zoals de ontwikkeling van de stationsomgeving. Daar was het lange tijd wachten op de Vlaamse en federale plannen rond de tweede spoorontsluiting", zegt ze.
 

Wat ik niet ga missen, is het feit dat je als schepen overal aanwezig moet zijn

Marleen Vanderpooorten

Wat gaat ze vooral missen ? "De goede vergaderingen met mijn medewerkers over beleidsbeslissingen en de andere leden van het schepencollege. Wat ik niet ga missen is het feit dat je als schepen overal aanwezig moet zijn. Ik heb dat graag gedaan maar dat begon toch wat te wegen. Dat is ook vooral de reden waarom ik stop. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Ik heb ook altijd gezegd dat ik niet in de politiek zou stappen." Marleen Vanderpoorten gaat niet in de gemeenteraad zitten maar ze blijft wel actief in het lokale partijbestuur van de Open VLD. 
 

Meest gelezen