Danny Van Der Beeck van de Vlaamse Milieumaatschappij

BEKIJK - Wie wil er een fiets die uit de Dijle is opgevist?

Het afval dat de voorbije dagen uit de Dijle in Leuven is opgevist, ligt uitgestald aan het voetbalstadion van OHL. Het gaat vooral om fietsen, verkeersborden en winkelkarren. Verenigingen kunnen daar vandaag bruikbare spullen uitkiezen, bijvoorbeeld om te recycleren. 

Sinds maandagmorgen is de Vlaamse Milieumaatschappij bezig met het proper maken van de Dijle in Leuven. De spullen die ze uit het water hebben gehaald, worden verzameld aan het voetbalstadion van OHL. Danny Van Der Beeck die meegeholpen heeft met de opkuis vertelt wat er gevonden is: "Hier liggen ongeveer 125 fietsen, 30 à 40 verkeersborden en enkele winkelkarren. We hebben zelfs een microgolfoven gevonden en ook dekens. En dan zijn er nog een dertigtal vuilniszakken die we gevuld hebben met plastic afval, blikjes enzovoort. Alles wat mensen kwijt willen, gooien ze in de Dijle. Dit is onaanvaardbaar."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

95 procent van de opgeviste fietsen zijn onbruikbaar

De Leuvense stadsdiensten en verschillende verenigingen zijn op de hoogte gebracht van de vangst. De Maakleerplek bijvoorbeeld, waar ze materiaal een tweede leven geven, komt met plezier opgeviste spullen halen. "En de stadsdiensten komen de nog bruikbare verkeersborden ophalen", vertelt Danny. "Ook de studentenverenigingen zijn verwittigd zodat studenten hun verdwenen fiets kunnen komen ophalen. Maar in 95 procent van de gevallen zijn die fietsen wel onbruikbaar."

Meest gelezen