Bron: Tut.by

Wit-Rusland blokkeert een van de grootste onafhankelijke nieuwswebsites Tut.by

De Wit-Russische autoriteiten hebben een van de grootste onafhankelijke nieuwswebsites, Tut.by, platgelegd en zijn zowel de kantoren van de site als de huizen van verschillende journalisten binnengevallen. Volgens de autoriteiten heeft Tut.by de mediawetten geschonden en verschillende medewerkers worden beschuldigd van belastingontduiking. 

De politie viel binnen in de kantoren van de nieuwswebsite, zowel in de hoofdstad Minsk als in andere steden. Ook de privéwoningen van hoofdredactrice Maryna Zolatava en verschillende andere journalisten van de site werden doorzocht. De politie nam onder meer de computers, telefoons en bankkaarten van de journalisten mee. 

Volgens de Wit-Russische Vereniging van Journalisten werden zeker zes journalisten onder wie hoofdredactrice Zolatava, opgepakt voor ondervraging. Volgens journalisten van Tut.by is er ook niets meer gehoord van journalisten van andere media-organisaties die ter plaatse waren tijdens de raids, om er verslag over uit te brengen. De journalisten van Tut.by proberen nu hun berichtgeving voort te zetten via verschillende sociale media kanalen.

Volgens Kirill Volosjin, mede-oprichter van Tut.by kwamen de acties van de autoriteiten niet onverwacht. Er waren al eerder bedreigingen en de redactie kreeg al een paar hints, bij wijze van spreken.

We zijn niet dom, we weten in welk land en in welke tijd we leven en werken en nieuws brengen over Wit-Rusland.

Kirill Volosjin, mede-oprichter Tut.by

De acties tegen de grootste onafhankelijke nieuwswebsite van Wit-Rusland passen in de politiek van het regime om alle dissidente stemmen de mond te snoeren.  Al eerder werden onafhankelijke media aangepakt en werden journalisten opgepakt die verslag uitbrachten van de protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko die vorige zomer begonnen. 

Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland en regeert sindsdien het land met ijzeren vuist. In augustus vorig jaar won Loekasjenko voor de zesde keer de presidentsverkiezingen maar de verkiezingsuitslag lokte een golf van protest uit die hij hardhandig de kop probeert in te drukken. Oppositieleiders zijn het land uitgevlucht of gearresteerd. Verslaggeving hierover wordt op alle mogelijke manieren bemoeilijkt.

Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja die in Litouwen verblijft, beschuldigt de Wit-Russische autoriteiten ervan dat ze de onafhankelijke media willen vernietigen. Ze roept ook de internationale gemeenschap op om te reageren. 

De Amerikaanse ambassade in Minsk heeft de acties tegen Tut.by veroordeeld. Ook de Europese Unie heeft al gereageerd. De Wit-Russiche Vereniging van Journalisten heeft de regering opgeroepen om te stoppen met te verhinderen dat de media hun werk doen.

Meest gelezen