Hoe kan het dat iemand nog voor Defensie werkt als hij op lijst van veiligheidsdiensten staat?

Jurgen Conings, de zwaarbewapende beroepsmilitair die sinds gisterenochtend gezocht wordt door de politie, was al langer in het vizier van onze veiligheidsdiensten. "Iemand op de OCAD-lijst wordt niet automatisch ontslagen uit het leger", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP in "De ochtend". "De legerleiding zal een onderzoek instellen. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel."

De mogelijk zwaarbewapende militair die gezocht wordt door de politie nadat een brief was gevonden waarin hij aangaf dat hij in het verzet zou gaan, stond al langer op de lijst van het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse. De man in kwestie, Jurgen Conings (46), zou er openlijk extreemrechtse sympathieën op nahouden, en heeft recent nog dreigementen geuit, onder andere aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Die laatste werd daarom met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht. 

Conings, die schietinstructeur is in het leger, had onder het excuus dat hij vandaag een schietoefening organiseerde bij het leger, een heel arsenaal aan wapens meegenomen uit de kazerne. Hij nam al zeker een FN P90-machinepistool mee, een 5.7-pistool en minstens één raketwerper.

Beluister hieronder het gesprek met Yves Huwart, van de militaire vakbond ACMP in "De ochtend" (en lees verder onder de audio):

Bron: Hbvl

Hoe het kan dat een man met dit profiel nog in het leger kan zitten? "De loopbaan van iemand die op de OCAD-lijst staat, zal niet ontegensprekelijk ten einde lopen", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP. "Dat kan alleen na een grondig onderzoek. Maar het is wel een ernstig signaal, en dergelijke personen zullen bijzonder in het oog gehouden worden."

"De redenen waarom mensen op de dreigingslijst staan, kunnen uiteenlopend zijn", legt Huwart uit. "Mensen kunnen lid zijn van organisaties met een slechte of bedenkelijke reputatie, maar men moet uitzoeken hoever dat lidmaatschap gaat."

De man kreeg vorig jaar wel een sanctie na eerdere dreigementen die hij had geuit. Hij kreeg toen een administratieve functie. Maar later werd die sanctie weer ingetrokken, waardoor hij toch schietinstructeur kon worden.

Als alles waar is, lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel

Yves Huwart, woordvoerder militaire vakbond ACMP

Volgens Huwart zijn er bij het leger ook voldoende controlemechanismen ingebouwd wat de toegang tot wapens betreft, maar zijn er altijd mensen die er dankzij hun functie wel aan kunnen raken. "Die vormen dan een verhoogd risico, maar er zijn ook mechanismen die dat risico moeten indijken." 

"De totale procedure wordt permanent verfijnd, vaak op basis van ervaringen. Als men hieruit zou kunnen vaststellen dat er iets schort aan de procedure, zal het reglementair kader bijgesteld worden."

Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo'n onderzoek

Yves Huwart, woordvoerder militaire vakbond ACMP

"De legerleiding zal een onderzoek instellen en daarna de nodige maatregelen nemen", zegt Huwart. "Zo'n onderzoek is gebruikelijk. Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo'n onderzoek. Als er wapens of munitie op onoordeelkundige wijze verplaatst of weggenomen zijn, dan zullen daar zeker maatregelen uit voortvloeien. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel."

Wouter De Vriendt (Groen): "Wat hebben zulke mensen nog te zoeken in het leger?"

Minister van Defenise Ludivine Dedonder (PS) heeft intussen een intern onderzoek bevolen. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, lid van de commissie Defensie, vindt dat dat onderzoek vooral moet gaan over de vraag hoe Conings erin geslaagd is om wapens mee naar huis te nemen. "Want dat is streng gereglementeerd. Enkel bij hoge uitzondering kan dat. Zeker niet omdat iemand een schietoefening organiseert. Dus die procedures moeten grondig gecheckt worden", reageert hij in "De wereld vandaag".

De Vriendt vraagt zich ook af of mensen met extreme ideeën wel een plaats hebben in het leger. "De lat moet daar hoog liggen. Gaan we echt wachten tot iemand politici echt onder vuur neemt? Dit incident moet ons echt bewegen om de zaak ernstiger te nemen."

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) verwacht snel duidelijkheid over de zaak.

"De paar extremisten die nog bij Defensie werken, hebben duidelijk nog altijd niet begrepen dat er voor hen en hun gedachten geen plaats is binnen Defensie", reageert minister van Defensie Dedonder vanavond.

Bekijk hieronder het verslag over de klopjacht naar Conings in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen