Radio 2

400 leerlingen leggen fietsexamen af in Vilvoorde

In Vilvoorde leggen ruim 400 kinderen een fietsexamen af, allemaal leerlingen van het zesde leerjaar. Het gaat om de kinderen die volgend jaar naar een secundaire school in Vilvoorde gaan. Het parcours van het fietsexamen loopt net langs al die secundaire scholen.  Zo leren ze de weg naar die scholen kennen én op en veilige manier afleggen. 

Het fietsexamen staat in de eindtermen van het Vlaamse onderwijs. Het is het slotstuk van de lessen verkeersopvoeding die al beginnen in de kleuterklas. Vandaag en volgende week leggen 400 leerlingen uit de lagere scholen in Vilvoorde hun fietsexamen af. Vilvoorde is een stedelijke omgeving met veel scholen en veel verkeer, dus best een uitdaging. 

Schepen van Onderwijs Jo de Ro is blij dat het fietsexamen weer kon plaatsvinden. "Vorig jaar kon het  niet doorgaan door Corona. Het is de bedoeling dat deze leerlingen volgend jaar in het eerste en tweede middelbaar met de fiets naar school gaan. Het is gezond en het is goed voor de mobiliteit, dat zorgt voor minder auto's. Het is zowel oefenen op behendigheid als de verkeersregels. Op het einde moeten ze één voor één, alleen, een parcours afleggen met alle moeilijkheden."

Zo een fietsexamen zorgt ook voor het zelfvertrouwen van kinderen: "Kijk papa, mama, ik kan dit alleen."

Jo De Ro, schepen van Onderwijs Vilvoorde

Door de coronamaatregelen mochten enkel de leerlingen van het zesde studiejaar meedoen. Volgend jaar zouden ook weer iedereen van net vijfde studiejaar meedoen. Het parcours blijft ook uitgetekend. Ouders kunnen dan in de zomer eens oefenen samen met hun kinderen.  Het parcours gaat langs alle middelbare scholen in Vilvoorde.

Meest gelezen