Radio 2

Alle agenten in Blankenberge krijgen voor de zomer nog een bodycam

De lokale politie van Blankenberge wil voor de zomer alle agenten uitrusten met bodycams. Dat zijn kleine cameraatjes op de borst, die agenten kunnen aanzetten om incidenten te filmen. Het moet het onder meer gemakkelijker maken om verdachten terug te vinden wanneer zij bijvoorbeeld agenten hebben aangevallen. 

"Het respect voor agenten is weg", zegt korpschef Hans Quaghebeur van de politiezone Blankenberge-Zuienkerke. "Mijn mensen worden wekelijks uitgemaakt en bedreigd en dan hebben we het nog niet over de fysieke incidenten". De politiezone kende vorig jaar ook een uitzonderlijk woelige zomer met als triest hoogtepunt een massale vechtpartij op het strand, begin augustus, waarbij ook redders en politiemensen zijn aangevallen. "We hebben toen alle verdachten kunnen identificeren dankzij beelden van omstaanders", zegt Quaeghebeur, "maar bodycams zouden toch wat extra zekerheid hebben geboden. Hoe dan ook toont de situatie aan hoe belangrijk beelden zijn om vlot onderzoek te kunnen voeren."

Het respect voor agenten is weg
Hans Quaghebeur, korpschef politiezone Blankenberge-Zuienkerke

De zone heeft daarom beslist om alle agenten, die op straat komen, uit te rusten met een bodycam. Daarnaast wordt ook het netwerk van vaste camera's uitgebreid. Eerst aan de Zeedijk, zodat die volledig in beeld is en later ook in de drukke Kerkstraat, aan het stationsplein en in de jachthaven. In totaal zullen er dan 15 tot 20 camera's hangen in de binnenstad. Het hele plan moet nog definitief goedgekeurd worden door de gemeenteraad, maar krijgt alvast goedkeuring van burgemeester Daphné Dumery (N-VA): "Het is belangrijk om onze agenten extra te beschermen. De vaste camera's zullen ons ook toelaten om op te volgen hoe druk het is en de veiligheid te garanderen."

Meest gelezen