Biografie van Nero-striptekenaar Marc Sleen komt 5 jaar na zijn dood uit: "Veel nieuwe informatie"

Bijna vijf jaar na het overlijden van stripauteur Marc Sleen verschijnt nu zijn biografie.  Sleen is de geestelijke vader van stripfiguur Nero. Hij is één van de bekendste en meest productieve Belgische striptekenaars. De auteurs noemen het een autobiografie, ook al schreef Sleen zelf geen letter. Ze baseerden zich op bijna 100 interviews met de man. 

Vijf jaar na de dood van Marc Sleen komt er een biografie op de markt over de stripauteur. Het is het werk van drie schrijvers, ze baseren zich voor het boek op een schat aan interviews met Sleen. Eén van de drie auteurs is communicatiespecialist Noël Slangen. Hij is een fervent liefhebber van de Nero-strips en ander werk van Sleen. Slangen kende de man ook persoonlijk, het waren schaakvrienden. 

Beluister hier het volledige gesprek met Noël Slangen of lees eronder verder:

"Alle strips van Marc Sleen zijn een tocht door Vlaanderen, en daarin speelde onder meer zijn geboortestreek Sint-Niklaas een heel belangrijke rol", vertelt Slangen. "Maar ook Munte, bij Merelbeke komt vaak voor, omdat zijn broer Adolf daar pastoor was. Die had trouwens de gewoonte om z'n parochianen Nerostrips mee te geven. Maar ook het Gerard Duivelsteen in Gent is altijd heel belangrijk geweest", voegt Slangen nog toe.

Uniek tijdsdocument

Naast Slangen werkten nog 2 andere auteurs mee aan de biografie: Wouter Adriaensen en Yves Kerremans. Marc Sleen zelf schreef helemaal niets. Toch noemen de auteurs het een autobiografie, omdat ze bijna honderd interviews verwerkten die Marc Sleen gaf. Daar zitten gesprekken bij met onder meer Herman De Coninck en Johan Anthierens. 

We kwamen ook heel wat nieuwe dingen te weten, zo blijkt de prof Nederlands die Marc z'n teksten controleerde een oud-nazi te zijn

Noël Slangen, auteur

In die interviews en uit verdere research kwam soms verrassend nieuwe informatie. Zo bleek dat de professor die Sleens teksten controleerde een oud-nazi was. Volgens Slangen heeft zijn idool nooit geweten dat hij samenwerkte met een fascist. "Marc was getraumatiseerd door de oorlog. Zelf werd hij gevangen genomen door de Duitsers, omdat één van zijn drie broers in het verzet zat." 

Guinness Wereldrecordboek

"Het is een erg grote eer om dit te kunnen doen", zegt Slangen. "Marc was dan ook een bijzonder fenomeen. Hij werkte erg hard en haalde daarmee zelfs het Guinness Book of Records, als de tekenaar die alles zelf tekende. Als je alle prentjes achter elkaar legt, dan kom je aan de lengte van 18 Eiffeltorens.

Walt Disney van Vlaanderen

De autobiografie belicht meer kanten van Marc Sleen, dan enkel die van de striptekenaar. Zo was hij ook een begenadigd safarireiziger, en was hij onder meer erg begaan met het lot van de Afrikaanse olifant. Daar maakte hij ook films over. "Veel mensen kenden hem niet als de auteur van stripverhalen, maar als safariman. Walt Disney, de geestelijke vader van onder meer Mickey Mouse, deed hetzelfde met de natuurreportages die hij destijds in de VS maakte. 

kasto80

Meest gelezen