BBC handelde bij interview met prinses Diana uit 1995 niet volgens “standaarden van integriteit en transparantie”

Bij het interview van prinses Diana voor het BBC-programma “Panorama” in 1995 heeft de BBC “niet volgens de standaarden van integriteit en transparantie gehandeld die haar handelsmerk zijn.” Tot die conclusie komt een Britse onderzoekscommissie onder leiding van de gepensioneerde rechter Lord Dyson. Tijdens dat interview deed prinses Diana uitspraken over haar huwelijk met prins Charles, en over zijn geschiktheid om koning te worden. Die sloegen in als een bom en leidden tot de definitieve scheiding van kroonprins Charles en Diana.

BBC-journalist Martin Bashir heeft in 1995 bedrieglijke tactieken gebruikt om prinses Diana over te halen tot een interview. De BBC wist van die praktijken en heeft ze jarenlang in de doofpot gestopt. En bij een eigen intern onderzoek in 1996 werden de feiten onder de mat geveegd en werden personeelsleden van de BBC die dat aankaartten onheus behandeld. 

Tot die vernietigende conclusie komt een onderzoekscommissie onder leiding van Lord Dyson, de gepensioneerde "Master of the Rolls" (een van de hoogste rechters in Engeland en Wales): “De BBC beantwoordde hierbij niet aan de hoge standaarden van integriteit en transparantie die haar handelsmerk zijn” besloot Lord Dyson. 

De huidige directeur-generaal van de BBC Tim Davie trekt het boetekleed aan: “Ook al bevestigt het rapport dat prinses Diana uit was op een interview met de BBC, het is duidelijk dat de handelwijze om dit interview binnen te halen achterblijft bij wat het publiek van ons mag verwachten. Dat spijt ons heel erg. Lord Dyson wijst duidelijke tekortkomingen aan.”

We kunnen de klok na een kwarteeuw niet terugdraaien, maar we bieden zonder enig voorbehoud  en onvoorwaardelijk onze verontschuldigingen aan.

Tim Davie, directeur-generaal BBC

“De BBC heeft vandaag aanmerkelijk betere procedures en richtlijnen, maar de procedures die destijds bestonden zouden moeten verhinderd hebben dat het interview op deze manier tot stand kwam."

"We kunnen de klok na een kwarteeuw niet terugdraaien, maar we bieden zonder enig voorbehoud en onvoorwaardelijk onze verontschuldigingen aan.” Ook de raad van bestuur van de BBC accepteert de bevindingen van het onderzoek zonder enig voorbehoud. 

William en Harry reageren scherp

De BBC heeft ook haar spijt over de gang van zaken betuigd bij de twee zonen van prinses Diana, prins William en prins Harry.

Mijn moeder is niet enkel bedrogen door een verslaggever, maar ook in de steek gelaten door de leiding van de BBC. 

Prins William

Prins William heeft al gereageerd. Hij zegt dat zijn moeder niet enkel bedrogen is door een verslaggever, maar ook in de steek gelaten is door de leiding van de BBC. Hij betreurt het ook dat zijn moeder nooit geweten heeft dat ze bedrogen werd. 

Volgens hem heeft dat bedrog haar antwoorden beïnvloed, waardoor er een vals verhaal is ontstaan waaruit de BBC en andere media al een kwarteeuw munt slaan. Het interview heeft ook een grote bijdrage geleverd in de verslechtering van de relatie tussen zijn ouders, vindt hij, en heeft sindsdien ontelbare anderen gekwetst.

Ook Prins Harry was scherp. Volgens hem heeft deze cultuur van uitbuiting en onethische praktijken uiteindelijk geleid tot de dood van zijn moeder: "Deze praktijken zijn vandaag nog altijd wijdverspreid, en het gaat om meer dan een nieuwskanaal, een zender of een publicatie. Onze moeder verloor hierdoor het leven, en er is niets veranderd."

Na de scheiding van prins Charles werd prinses Diana niet langer de klok rond beveiligd. Dat wordt gezien als een van de redenen waarom het auto-ongeluk kon plaatsvinden waarin ze de dood vond, toen paparazzi haar auto achtervolgden in de tunnel onder de Pont de l'Alma in Parijs.

We waren met z'n drieën in dit huwelijk. Dus het was een beetje drummen.

Diana, prinses van Wales

Vrijwel niemand was in 1995 vooraf op de hoogte van het uitgebreide Panorama-interview, dat een volledige uitzending van een uur in beslag nam. Het sloeg dan ook in als een bom. Vooral dat ene zinnetje over de derde persoon in het huwelijk van Charles en Diana blijft nog altijd nazinderen: "There were three of us in this marriage. So it was a bit crowded." (We waren met z'n drieën in dit huwelijk. Dus het was een beetje drummen.) 

Daarmee verwees Diana naar de ontrouw van Charles met zijn vriendin Camilla Parker Bowles, nu zijn tweede echtgenote. Nog schadelijker voor kroonprins Charles was haar uitspraak dat haar man niet echt geschikt was voor het koningschap door de vele beperkingen die bij die job horen.

Bekijk hier de beruchte uitspraak van Diana in het interview (en lees verder onder de video):

Broer Charles Spencer

De bal ging in november vorig jaar aan het rollen, toen graaf Charles Spencer - de broer van Diana – de wanpraktijken opnieuw onder de aandacht bracht. BBC-journalist Martin Bashir had hem destijds bankafschriften laten zien, die moesten bewijzen dat twee van Diana's personeelsleden betaald werden om negatieve informatie over haar door te spelen aan de inlichtingendiensten. 

Op die manier wilde Bashir zich via Diana's broer toegang verschaffen tot Diana, waarna hij haar kon overhalen om deel te nemen aan het interview. Maar die bankafschriften bleken achteraf vervalsingen te zijn die Bashir had laten vervaardigen. 

BBC-journalist Martin Bashir

Briefje

Martin Bashir heeft zich nu verontschuldigd voor deze vervalsingen, maar hij zei wel dat hij trots blijft op het interview: “De bankafschriften hadden totaal geen invloed op de persoonlijke keuze van prinses Diana om het interview toe te staan. Bewijsstukken in haar eigen handschrift (die vandaag ook gepubliceerd zijn) bewijzen dit onomstotelijk, en ander overtuigend bewijsmateriaal dat Lord Dyson gekregen heeft versterkt dat nog.”

In een handgeschreven briefje bevestigde prinses Diana een maand na de uitzending dat ze geen spijt had van haar deelname, en dat Bashir haar nooit documenten of informatie bezorgde waarvan ze al niet eerder op de hoogte was. Dat briefje kwam in  november vorig jaar boven water.

Bekijk hieronder het handgeschreven briefje van prinses Diana en lees verder onder de afbeelding:

Voor haar broer Charles Spencer ontslaat dit briefje de BBC niet van haar verantwoordelijkheid, omdat Diana deze conclusie trok op basis van een keten van leugens en foute informatie die haar moesten overhalen om het interview te geven. 

Ontslag

Interviewer Martin Bashir (58)  – die door het interview wereldbekend werd – heeft vorige week ontslag genomen bij de BBC. Als reden gaf hij gezondheidsproblemen op (hij was onlangs een tijdlang opgenomen in het ziekenhuis na een hartoperatie en besmetting met COVID-19). 

Na enkele omzwervingen was Bashir sinds 2016 opnieuw werkzaam bij de BBC, nu als eindredacteur religieuze zaken. In 2003 beleefde hij zijn tweede grote wapenfeit: hij slaagde erin ook popster Michael Jackson te strikken voor een interview. 

Vanavond zendt de BBC in de reeks “Panorama” een verslag uit over het onderzoek naar het interview met prinses Diana.

Meest gelezen