Radio 2

VTI in Menen blijft ook vrijdag dicht: politie zoekt verder naar wie dreigt met bloedbad 

In Menen zijn de politie en het gerecht nog altijd op zoek naar een onbekende die op sociale media gedreigd heeft een bloedbad aan te richten in VTI Sint-Lucas. De school blijft ook vrijdag dicht en wordt bewaakt. Door het incident vallen de 30-dagen voor de zesdejaars van het VTI in het water. 

Het was de papa van een van de leerlingen van het VTI die de bedreigingen woensdag zag op het internet en de politie verwittigde. Het gaat om 2 filmpjes en 1 foto op Instagram en Snapchat, waarin iemand die vermomd is een geweer vasthoudt. Bij de beelden staat dat hij of zij klaar is voor de "school shooting" en iedereen zal afknallen. Ook de directeur van het VTI wordt met de dood bedreigd. 

De politie neemt de zaak bijzonder ernstig.  "Het is voor ons belangrijk dat we de veiligheid van de leerlingen en het personeel kunnen garanderen", zegt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie. Samen met de directie is besloten om de school niet te openen. Tot alles uitgeklaard is, houdt de politie, ook in andere scholen, een extra oogje in het zeil."

Radio 2

Verder onderzoek

Donderdag is de hele dag gezocht naar wie de dreigementen online zette. Er zijn huiszoekingen gebeurd bij verschillende leerlingen van het VTI waar politie en parket tips over binnenkregen. Maar die hebben niets opgeleverd. 

De politie gaat ervan uit dat de dader een tiener is, maar dat is niet zo makkelijk te achterhalen, want het dreigement circuleerde op Snapchat. Op dat medium kan je boodschappen publiceren die meteen weer verdwijnen wanneer ze bekeken zijn. "Op zich kunnen we die boodschappen weer oproepen", zegt Stefaan Vannieuwenhuyse, "maar dat vraagt tijd  en ondertussen blijft iedereen hier ongerust." 

De speurders gaan ook een lijst af met leerlingen, ex-leerlingen of andere mensen die het VTI een kwaad hart zouden toedragen. "We roepen iedereen die mogelijke tips heeft ook op om contact op te nemen met ons", zegt commissaris Vannieuwenhuyse. 

Geen 30-dagen voor laatstejaars van VTI

De laatstejaars in Menen vieren morgen hun 30-dagen. Voor de leerlingen van het VTI gaan die niet door. Er wordt gekeken naar een latere datum. Voor leerlingen van de andere scholen in Menen kan het wel, maar beperkt. Stefaan Vannieuwenhuyse: "Samen met de burgemeester is beslist dat de laatstejaars van de andere scholen in Menen hun 30-dagen binnen de schoolmuren kunnen vieren. Op het openbaar domein mag niemand verkleed rondlopen en er mag ook geen vuurwerk in de stad worden afgeschoten."  

Radio 2

Meest gelezen