Belgen betrokken bij gewelddadige overval op waardetransport in Amsterdam

De acht daders van een gewelddadige overval met automatische geweren op een waardetransport gisteren in Amsterdam zijn Belgen en Fransen. Dat bevestigt de Nederlandse politie. 

Gistermiddag pleegde een groep zwaargewapende daders een overval op het waardetransport bij het bedrijf Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. Dat ging met veel machtsvertoon gepaard. Een van de daders stond voor het bedrijfspand op de uitkijk en schoot een aantal malen met een automatisch wapen in de lucht, terwijl er auto's en fietsers voorbijkwamen.

De daders gingen er al schietend met hun buit op de vlucht in snelle auto's.  Een groot aantal politieauto's zette de achtervolging in, waarbij agenten terugschoten. Minstens een deel van de buit is intussen teruggevonden, samen met automatische wapens die waarschijnlijk bij de overval zijn gebruikt. Hoeveel de beoogde buit was, moet nog onderzocht worden, maar volgens bronnen ging het om 50 miljoen euro.

In Broek in Waterland werden uiteindelijk vier verdachten in een weiland aangehouden. Twee van hen raakten daarbij gewond. Een vijfde verdachte overleed ter plekke. Vermoedelijk werd hij geraakt door een politiekogel. Elders werden nog twee daders aangehouden en de politie is op zoek naar nog minstens twee anderen. 

Volgens de NOS is niet de eerste keer dat buitenlandse criminelen in Nederland extreem geweld gebruiken. Het doet denken aan een reeks overvallen van jaren terug. Een Belgische bende pleegde toen in heel Europa overvallen, onder meer op een gelddepot van Brink's in Best. Er werden toen explosieven gebruikt om het depot op te blazen en er werd ook toen met automatische wapens op de politie geschoten.

Meest gelezen