Klopjacht op Jürgen Conings haalt wereldpers: "Hij is gevaarlijk, zwaarbewapend en heeft niets te verliezen"

Ook de buitenlandse pers houdt de klopjacht op de voortvluchtige, extreemrechtse militair Jürgen Conings nauwlettend in de gaten. Het nieuws heeft niet alleen onze buurlanden, maar zelfs onder andere Turkije en Rusland bereikt.

France24: "België op zijn hoede nadat kwaadwillige militair viroloog had bedreigd"

Op de site van de Franse zender France24 staat een artikel over Conings, aangevuld met quotes van premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

Een behoorlijk deel van het artikel gaat over viroloog Marc Van Ranst, die bedreigd is door Conings. "Van Ranst is een actieve socialemediagebruiker en zijn opvattingen hebben hem tot doelwit gemaakt van complottheoretici, covid-sceptici en bij Vlaams extreemrechts", klinkt het.

"In een interview met AFP (Frans persbureau, red.) in september zei Van Ranst dat hij in aanraking was gekomen met nationalisten en doodsbedreigingen had ontvangen nadat hij zich had uitgesproken tegen racisme en xenofobie."

NOS: "In Nederland worden ook virologen en wetenschappers bedreigd"

NOS, de Nederlandse openbare omroep, wijdde verschillende artikels aan Conings. Naast een opvolging van de situatie, verschenen er ook artikels met een focus op viroloog Marc Van Ranst en rechts-extremisten in Nederland. Twee vrouwen die Jaap van Dissel, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), hadden bedreigd, kregen vorige week celstraffen tot acht weken opgelegd.

(Lees verder onder de foto.)

Overzicht van alle berichten over Conings op NOS.

BBC: "Hoe heeft een soldaat met extreemrechtse sympathieën toegang tot militaire wapens?"

Op de website van BBC, de Britse openbare omroep, kun je een verslag lezen over "de manhunt - oftewel de klopjacht - op de zwaarbewapende, extreemrechtse militair". De omroep haalt zijn informatie onder andere van de Franstalige Belgische krant "Le soir".

De BBC stelt zich in het artikel de vraag hoe iemand van wie bekend was dat hij extreemrechtse ideeën had, toegang had tot militaire wapens. 

"Volgens de autoriteiten vertegenwoordigt Conings het hoogste dreigingsniveau en heeft hij mogelijk plannen om personen of instellingen aan te vallen", schrijft de BBC.

The Guardian: "Conings had band met neonazi"

Ook de Britse krant The Guardian brengt een lang stuk over Conings, met een foto van viroloog Marc Van Ranst bovenaan het artikel. De krant haalt haar informatie van Het Nieuwsblad. 

Naast een overzicht van de feiten, zoomt The Guardian ook in op de band tussen Conings en Thomas Boutens, een ex-militair die in 2014 werd veroordeeld als leider van de neonazigroep "Bloed, Bodem, Eer en Trouw" in Vlaanderen.

Bild: "Hij is gevaarlijk, zwaarbewapend en heeft niets te verliezen"

Bild, de grootste krant van Duitsland, zet Conings met twee artikels prominent op de buitenlandsectie van haar website. Volgens de krant is Conings gevaarlijk, zwaarbewapend en heeft hij niets te verliezen.

"Viroloog bedreigd! Belgische soldaat op de vlucht", valt er te lezen. "Wil hij nu naar Duitsland vluchten? België grenst onder meer aan Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts."

Hoofding van Duitse krant, Bild.

Al Jazeera: "Belgische klopjacht op "extreemrechtse" soldaat gaat tweede dag in"

"De Belgische politie is op zoek naar een soldaat met vermoedelijk extreem-rechtse opvattingen die op de vlucht is", zei de Arabische nieuwszender Al Jazeera gisteren.

"Hij had de voorbije weken verschillende mensen bedreigd, onder wie de Belgische topviroloog Marc Van Ranst. Desondanks had hij toegang tot een reeks zware wapens en nam hij uit zijn kazerne geweren en vier raketwerpers mee."

Turkse media: "Voortvluchtige soldaat pleegt mogelijk terroristische aanslag, moskeeën in de buurt gesloten"

Ook NTV, een Turkse televisienieuwszender, brengt het nieuws over Conings. "Er wordt verondersteld dat de voortvluchtige soldaat een terroristische aanslag kan plegen", schrijft NTV. "De Belgische politie waarschuwde ook enkele moskeeën om hun deuren op slot te doen tijdens gebeden."

Hoofding van Turkse nieuwszender, NTV.

Ook Japanse, Russische en Taiwanese media hebben ondertussen bericht over Conings.

Meest gelezen