CD&V schuift Sabine de Bethune (en niet Joke Schauvliege) naar voren als kandidaat voor het Grondwettelijk Hof

CD&V schuift Sabine de Bethune (62) naar voor als kandidaat voor het Grondwettelijk Hof. Dat is beslist na overleg tussen de partij, de Bethune en Joke Schauvliege, de andere kandidaat. 

Morgen beslist de Senaat over de voordrachten van de opvolger van Trees Merckx-Van Goey als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Het Hof is samengesteld uit zes ervaren juristen en zes oud-politici. Voor de kandidatuur in kwestie gaat het om één van de zes rechters met een politieke achtergrond, waarbij minstens vijf jaar parlementaire ervaring vereist is. Hoewel een juridische achtergrond niet noodzakelijk is, is dit voor CD&V een belangrijke voorwaarde om deze rol volwaardig in te vullen.

Zowel Sabine de Bethune als Joke Schauvliege dienden hun kandidatuur in voor deze functie. Er moeten twee kandidaten door de Senaat voorgedragen worden. Beiden voldoen aan alle vereisten en zijn dus volwaardige kandidaten. Ze hebben beiden een mooi palmares en vele jaren relevante ervaring. CD&V heeft in onderling overleg met beide kandidaten beslist om Sabine de Bethune naar voor te schuiven als eerste kandidaat. Joke Schauvliege kreeg een stevig mandaat van de Oost-Vlaamse kiezer en zal, op vraag van de partij, ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen. Ze zal haar rol als Vlaams volksvertegenwoordiger en als ondervoorzitter van het Vlaams Parlement verderzetten.

"De keuze voor de Bethune komt er na haar jarenlange inzet voor mensenrechten, en dan vooral voor de rechten van vrouwen en meisjes, zowel bij ons als elders in de wereld", zegt de partij. "Haar hele carrière lang stond haar engagement in het teken van de bescherming van vrouwenrechten, de gelijkwaardigheid van man en vrouw en de rechten van de meest kwetsbaren. Tevens was ze als Senaatsvoorzitster sterk betrokken bij de zesde staatshervorming en de hervorming van de Senaat."

Meest gelezen