Wie wordt de Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant? Dit zijn de laureaten

Tijdens de Week van de Korte Keten zetten de Vlaamse provincies lokale hoeve- en streekproducten in de kijker. Vijf bedrijven strijden mee om ambassadeur van de korte keten in Vlaams-Brabant te worden. Op Radio 2 Vlaams-Brabant vertellen de laureaten waarom zij Korte Keten Kop willen worden. 

De provincie Vlaams-Brabant gaat voor de derde keer op zoek naar een ambassadeur van de korte keten: de Korte Keten Kop. Die moet consumenten warm maken voor duurzame en lokale voeding en de voordelen van de korte keten in de verf zetten.  Bij verkoop in korte keten koopt de consument producten rechtstreeks van de producent. De landbouwer kan daardoor zelf de prijzen bepalen en de consument krijgt verse en kwaliteitsvolle producten. Het is bovendien zeer ecologisch, want er komt geen verpakkingsafval of onnodig transport aan te pas.  

"We willen de producenten en de producten in de kijker zetten", aldus gedeputeerde van Landbouw Tom Dehaene (CD&V). We hebben gezien dat de korte keten tijdens corona populairder geworden is, maar het helpt natuurlijk altijd om nog wat campgane te voeren. Er zijn vijf kandiaten voor de Korte Keten Kop, verspreid over de hele provincie." 

Vijf laureaten

Katarine Bouckaert heeft in Dilbeek het bloemenveld De Kleur van Hier en Nu. Daar kunnen bloemenliefhebbers zelf boeketten samenstellen met maar liefst 200 verschillende soorten snijbloemen. Katarine wil graag Korte Keten Kop worden om te tonen dat verkoop in korte keten niet alleen over eten gaat: "Bij korte keten denkt men altijd aan voedsel, maar bloemen kunnen ook korte keten zijn. Ik wil daarom de lokale biologische bloemen in de bloemetjes te zetten. Want zeg nu zelf: met de vaas op het veld, korter kan toch niet!"

Provincie Vlaams-Brabant

Luc en Lea van Fruitbedrijf Billens-Van Laer in Gooik telen niet alleen appelen, peren en aardbeien, maar ook kiwibessen en reuzepompoenen. Die verkopen ze in het hoevewinkeltje dat ze samen uitbaten. Bovenal zijn Luc en Lea zijn trots op hun geliefde Pajottenland. “Ons fruit is zo lekker omdat de grond hier zo goed is!”

Provincie Vlaams-Brabant

In Sint-Pieters-Leeuw baten Geert Leyssens en zijn familie hoeveslagerij Hof te Berchemveld uit. “Wat ons zo bijzonder maakt is dat we de hele keten in eigen handen hebben. Van de verzorging van de dieren tot het bereiden van het vlees. Dat zie je niet vaak. Het is die combinatie van boer en beenhouwer die van ons de ideale Kop van de Korte Keten maakt.” 

Provincie Vlaams-Brabant

In Kortenaken vind je Puur Framboos. In de zomer verkopen Caroline en Filip hun frambozen niet alleen op markten, ze organiseren ook zelfplukdagen. Het koppel kiest heel bewust voor de korte keten: “We vinden het heel belangrijk dat mensen weten wat ze kopen. We willen hen bewust maken van wat er allemaal bij de productie van voedsel komt kijken. Korte keten betekent voor ons duurzaam ondernemen en kopen. Dat willen we graag uitdragen.”

Provincie Vlaams-Brabant

Hoevevlees Van het Lindeveld in Linter kweekt runderen van het Belgisch Witblauw- en het Black Angusras. “Wij vinden het heel belangrijk dat onze koeien en kalfjes samen kunnen grazen”, vertelt Dorien Bruynseels. “Voordat ze verwerkt worden tot vlees hebben onze dieren hier een goed leven, en dat waarderen onze klanten.” Het familiebedrijf zet ook sterk in op samenwerking: “Sinds de coronapandemie zijn we gestart met een drive-in waar niet alleen wij, maar ook onze collega-landbouwers hun producten aanbieden.”

Provincie Vlaams-Brabant

Stemmen

Stemmen kan tot 14 augustus via de website van Zomeren in Vlaams-Brabant. Eind augustus wordt de Korte Keten Kop 2021 bekendgemaakt.  

Beluister hieronder ook de voorstelling van de laureaten. 

Meest gelezen