George Washington is een Kortrijkzaan (en uitvinder van de oploskoffie)

Precies hondervijftig jaar geleden zag George Washington het levenslicht in Kortrijk, in een lingeriewinkel in de schaduw van het belfort. Niet de George Washington die de eerste president werd van de Verenigde Staten, wel de man die rijk werd met instantkoffie en die bijna presidentskandidaat werd van de American Party. Met een audiowandeling en een openluchttentoonstelling krijg je de kans om de Kortrijkzaan beter te leren kennen. 

Ondernemer, uitvinder, avonturier: George Washington was het allemaal. Zoon van een Britse vader en een Belgische moeder. Eind 19de eeuw emigreerde hij naar Amerika waar hij naast een gloeikousenfabriek voor olielampen ook een koffieplantage overnam in Guatemala. Die baatte hij 2 jaar uit en daar verrichtte hij onderzoek naar de productie van oploskoffie. Terug in de Verenigde Staten werd hij de belangrijkste fabrikant van oploskoffie, een product dat elke Amerikaanse soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog meekrijgt in zijn rantsoen. Washington’s coffee, werd een weergaloos succes. Op het einde van de oorlog produceerde hij 37.000 pond oploskoffie per dag. 

(Lees verder onder de foto) 

George 1871

Johan Cloetens, een ingeweken Bruggeling die ondertussen 3 jaar in de Groeningestad woont,  heeft de levenswandel van de flamboyante Kortrijkzaan helemaal uitgepluisd. Hij vond stof genoeg om er een stadswandeling en een tentoonstelling van te maken. 17 locaties werden uitgekozen in de stad en bij elke locatie hoor je een hoofdstuk uit het leven van de Kortrijkse George Washington, ingelezen door Suzy Hendrikx, voormalig Amerika-correspondente voor VTM Nieuws. De tentoonstelling is ondergebracht in het Viva Sara Kaffee op de markt. Peter en Bart Deprez van Viva Sara creëerden met George 1871 een heerlijk koffie met bonen afkomstig van de plantage in Guatemala die begin vorige eeuw werd uitgebaat door Washington.

Tot eind oktober kan je de audiowandeling maken in de Kortrijkse binnenstad en zo in de voetsporen treden van deze creatieve ondernemer, uitvinder en koffiemagnaat.  www.toerismekortrijk.be/nl/het-spoor-van-george-washington

Meest gelezen