Gratis fietsenstalling deze zomer in parkeergarage Grote Markt Mechelen: grote nood blijkt uit bevraging

Deze zomer zal er in de parkeergarage onder de Grote Markt in Mechelen een gratis fietsenstalling ingericht worden. Uit een online enquête die werd uitgevoerd door de stad Mechelen en de Fietsersbond, blijkt dat er veel vraag is naar meer fietsenstallingen in de Mechelse binnenstad. Veel fietsers gaven aan dat ze die ook zullen gebruiken als ze er zijn, zodat fietsen niet in de weg van voetgangers staan.

Mocht er een fietsenstalling onder de Grote Markt ingericht worden, dan zou 64% van de deelnemers aan de enquête die ook gebruiken. De meesten willen er wel niets voor betalen of hooguit een halve euro per uur. Daarom zal de stad nu als proefproject een gratis fietsenstalling inrichten in de ondergrondse parking op de Grote Markt. Een drietal parkeerplaatsen zal ingeruild worden voor een fietsenstalling met plaats voor 32 fietsen. 

Bewaking

"We willen dan bekijken of het werkt, of er Mechelaars naartoe komen", zegt schepen voor Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Open VLD). "Als dat zo is, dan kunnen we ook nog gaan kijken naar infrastructurele maatregelen, waarbij we de stalling kunnen afsluiten en je bijvoorbeeld toegangscodes nodig hebt. Zo kunnen we dan naar een bewaakte stalling gaan in plaats van alleen een overdekte."

Ook andere diensten zouden dan kunnen aangeboden worden: "Zoals een fietshersteldienst en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Maar dat zal dus nog niet voor nu zijn.”

Meest gelezen