flip franssen

Honderden Bredenaars stappen mogelijk naar de rechter omdat er te veel kalk in hun kraantjeswater zit

Een groep inwoners van Bredene overweegt om samen met Test-Aankoop naar de rechter te stappen omdat het kraantjeswater te hard is. Enkele honderden mensen lieten al weten dat ze daardoor schade opliepen aan leidingen, kranen maar ook elektrische toestellen. 

In Bredene zit veel kalk in het water. De waarden blijven binnen de wettelijke norm, maar liggen hoger dan in veel andere gemeenten. En dat zorgt voor problemen: leidingen die verkalken, kranen die niet meer werken en zelfs elektrische toestellen, zoals boilers, die sneller stuk gaan. Toen het een tijd geleden duidelijk werd dat opvallend veel inwoners dat soort problemen hebben, werd online een oproep geplaatst om zicht te krijgen op de situatie. 300 Bredenaars gaven aan dat ze schade hebben door het harde water. Een aantal van hen namen, met steun van de gemeente, contact op met advocaat - en ex-minister- Johan Vande Lanotte. Hij betrok op zijn beurt Test-Aankoop bij de zaak.

Te lang wachten op installatie

"We hebben nu al 2 keer een brief geschreven naar de Watergroep om te vragen dat ze het probleem snel zouden aanpakken", zegt Vande Lanotte, "zoniet vragen we dat minstens een deel van de schade wordt vergoed." 

Na de eerste brief reageerde de Watergroep dat het het kraantjeswater aan de wettelijke normen voldoet, maar dat het maatregelen zal nemen om de waterzachtheid te verbeteren. Het probleem zou te maken hebben met de sporadische aanvoer van water uit een bepaald gebied. Tegen 2025 zou daar een alternatief voor zijn en zou er dus van elders water aangevoerd worden. Maar 3-4 jaar wachten vindt Vande Lanotte te lang. "Vandaar dat we een tweede brief geschreven hebben."

Drinkbaar is niet per se oké

Vande Lanotte hoopt dat het niet tot een proces moet komen, maar sluit gerechtelijke stappen niet uit als de Watergroep geen voldoende antwoord geeft. "De discussie is in elk geval vrij uniek", zegt hij. "Want je zou inderdaad kunnen stellen dat er niks fout is met dat water omdat het aan de wettelijke normen voldoet en dus drinkbaar is. Maar het is niet omdat je het kan drinken, dat er geen problemen zijn. Als er door dat water toestellen en installaties stuk gaan, dan vinden wij dat de Watergoep ook daar voor verantwoordelijk is." 

Meest gelezen