Videospeler inladen...

Zoektocht naar militair Jürgen Conings levert niets op, zone van 20 kilometer twee maal doorzocht

De zoektocht naar de spoorloze en gewapende militair Jürgen Conings heeft voor de derde dag op rij niets opgeleverd.  De politie en militairen hebben twee maal een zone van 20 km omtrek in het Nationaal Park Hoge Kempen grondig doorzocht, maar zonder resultaat.  Het federaal parket gaat er nog altijd van uit dat Conings nog in leven is. In de loop van de dag is ook even gezocht in de rand van Leuven, maar die actie is weer stopgezet.

Ook vandaag zochten politie en leger verder naar de spoorloze militair Jürgen Conings. Voor de derde dag op rij. Net als gisteren werd voornamelijk gezocht in het natuurgebied Nationaal Park Hoge Kempen, in het oosten van de provincie Limburg. Daar was opnieuw een indrukwekkende politiemacht op de been. Het federaal parket gaat er nog altijd van uit dat Conings nog in leven is en heeft naar eigen zeggen heel wat aanwijzingen dat hij zich in het natuurgebied verschanst heeft.

Net als gisteren bleef het park gesloten voor voetgangers en fietsers. Het park is ongeveer 12.000 hectare groot, maar er werd een gebied van 20 kilometer omtrek voor een tweede keer grondig doorzocht. Men deed dat zeer grondig, meter per meter, te voet met warmtecamera's. Het gaat wel nog steeds om een groot en vooral ontoegankelijk gebied met veel struikgewas en vijvers. In die zin is het materieel van het leger geen overbodige luxe. 

Een gebied van 20 kilometer omtrek is al een stuk kleiner dan een gebied van 12.000 hectare, maar het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg, aldus justitiejournaliste Helen Goedgebeur. Iets voor middernacht liet Wenke Roggen van het federaal parket weten dat de zoektocht niets opgeleverd heeft en dat er verder wordt gezocht. 

Bekijk hier het interview met Roggen: 

Videospeler inladen...

Vlak na de middag was de politie begonnen met een uitgebreide zoekactie, een zogenoemde sweeping. "We gaan door tot we de betrokkene aangetroffen hebben. We blijven zoeken zolang het nodig is. Het is een zone waarbinnen we vermoeden dat hij zich zou schuilhouden. De zone is afgebakend en wordt doorzocht", zegt Wenke Roggen van het parket. De politie en het leger kregen daarbij steun van onder meer de Nederlandse en Duitse politie. Die bewaakten ook hun eigen grens, voor het geval Conings naar het buitenland zou proberen te vluchten.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de zoektocht in Limburg:

Videospeler inladen...

In de loop van de dag werd ook even gezocht in de noordelijke rand van Leuven, in deelgemeente Wijgmaal en de naburige gemeente Herent. Volgens de politie ging het om een "preventieve actie, na een melding in verband met de gezochte militair". Rond 15 uur werd de zoekactie stopgezet. "De gezochte militair is niet aanwezig in de omgeving van de Vaart in Wijgmaal. Alles is veilig", liet de Leuvense politie weten.

Bekijk hier enkele beelden van de zoekactie in de rand van Leuven:

Videospeler inladen...

Ook de E314 tussen Genk en Maasmechelen, ter hoogte van het park Hoge Kempen, blijft afgesloten. In Maasmechelen, de gemeente die de voornaamste zoekplaatsen in het enorme park omvat, zijn heel wat inwoners ongerust. "Ik krijg wel wat vragen", aldus burgemeester Raf Terwingen (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "Er is geen reden om de scholen te sluiten, de moskeeën krijgen wel extra politiebewaking." In de buurgemeentes zijn de moskeeën dicht.

Antitankraketten

De klopjacht op de man was dinsdag begonnen, nadat de militair was opgemerkt in Leopoldsburg en daarvoor niet meer was thuisgekomen. Conings heeft extreemrechtse sympathieën en staat op een lijst van het OCAD met potentieel gevaarlijke extremisten.

Zijn auto werd dinsdagavond gevonden aan de rand van het Dilserbos (dat op gaat in het in het gigantische Nationale Park Hoge Kempen) met daarin vier antitankraketten. De militair zou de wapens uit een kazerne gehaald hebben. Speurders gaan ervan uit dat Conings nog steeds gewapend is. 

Het parket bevestigt vandaag overigens dat er gisteren geweerschoten zijn gehoord in het gebied. "Maar die konden niet nader worden geïdentificeerd." Het parket weerlegt wel dat er boobytraps in de door Conings achtergelaten auto zaten. 

Drie afscheidsbrieven

Conings zou net voor hij verdween drie afscheidsbrieven hebben achtergelaten waarin hij dreigende taal spreekt tegenover de overheid en virologen. Hij had eerder ook al Marc Van Ranst bedreigd, die werd eergisteren met zijn familie overgebracht naar een veilige plek.

Intussen wordt ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) extra beschermd. In een van de brieven had Conings zich ook afgezet tegen zijn werkgever, het leger. "Jullie hebben me getraind om te worden wie ik ben, ik ga dat nu tegen jullie gebruiken", zou hij daarin geschreven hebben. Conings zou in het leger - vanwege zijn dreigementen - eerder al een tijdelijke sanctie gekregen hebben.

De politie verspreidde gisteren een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. U kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Bekijk de toelichting van Jens Franssen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen