AFP or licensors

Staakt-het-vuren van kracht tussen Israël en Hamas

Na elf dagen is er eind gekomen aan het geweld tussen Israël en de Palestijnen.  Met bemiddeling van de Egyptische president al-Sissi en de Amerikaanse president Biden, zijn zowel Hamas als Israël akkoord gegaan om de wapens te doen zwijgen. De voorbije elf dagen zijn er in de Gaza-strook 232 doden gevallen, in Israël 12. 

Sinds vannacht 1 uur zijn geen raketten meer afgevuurd vanuit de Gazastrook door Hamas en ook de bombardementen van het Israëlische leger zijn gestopt. Het bestand zou een voorstel van onderhandelaar Egypte zijn geweest. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Diplomatiek overleg

De laatste dagen waren er intensieve diplomatieke contacten om een einde aan het conflict te maken. De Amerikaanse president Joe Biden belde met zijn Egyptische ambtgenoot al-Sissi. Volgens het Witte Huis hadden de twee leiders het "over een bestand dat een eind zal maken aan de vijandigheden in Israël en Gaza".

Biden toonde zich dan ook tevreden over het bereikte staakt-het-vuren. Hij bedankte ook uitvoerig de inspanningen van de Egyptische president. Biden zei nog eens dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Nu komt het er op aan snel hulp naar de Gazastrook te brengen. Nog volgens Biden geeft het huidige staakt-het-vuren de mogelijkheid om stappen vooruit te zetten in de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. "Mijn land heeft er een lange traditie in en zal zich blijven inzetten", zei Biden. Biden stuurt de komende dagen ook zijn minister van Buitenlandse Zaken Blinken naar het Midden-Oosten.

VN-veiligheidsraad maat voor niets

Een nieuwe bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad eerder leverde niet veel op. De Verenigde Staten, traditiegetrouw een belangrijke bondgenoot van Israël, leken geïsoleerd te staan. Palestijnen en Israëli's verweten elkaar "een genocide" op elkaars bevolking. Maar het bestand dat nu bereikt is, zal dus niet het gevolg zijn van het overleg in de Veiligheidsraad. 

Meest gelezen