Liveblog - Voor het eerst twee overlijdens "waarschijnlijk" gelinkt aan coronavaccins in ons land

Voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne wordt bij twee overlijdens een oorzakelijk verband met een coronavaccin waarschijnlijk geacht. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Voor het eerst twee overlijdens "waarschijnlijk" gelinkt aan coronavaccins in ons land

Voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne wordt bij twee overlijdens een oorzakelijk verband met een coronavaccin waarschijnlijk geacht. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat in beide gevallen om het vaccin van AstraZeneca. 

In één geval is er sprake van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. In het andere geval gaat het om immuun trombocytopenie, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes. Een link met een inenting met AstraZeneca wordt door het FAGG in beide gevallen als "waarschijnlijk" beschouwd. De twee bijwerkingen zijn bijwerkingen die al onderzocht worden door het Europees Geneesmiddelenagentschap. 

Lees hier meer:

Alle coronacijfers blijven dalen

  • Van 13 tot en met 19 mei werden elke dag gemiddeld 127 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 18 procent minder dan de week ervoor.  Het aantal ziekenhuisopnames daalt al bijna drie weken op rij.
  • Gisteren, woensdag 19 mei, meldden de ziekenhuizen 141 opnames. 172 patiënten  konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
  • De ziekenhuizen rapporteerden maandag een totaal van 1.704 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 16 procent.
  • 589 covidpatiënten (-6 ten opzichte van dinsdag) liggen op intensieve zorg, 363 (-12) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft dalen. Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
  • In de week van 10 tot en met 16 mei overleden elke dag gemiddeld 21 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 44 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.768.
  • Tussen 10 en 16 mei werden per dag gemiddeld 2.087 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 30 procent minder dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen neemt dus sterk af. Donderdag 13 mei (Hemelvaart) was wel een feestdag, waarop minder mensen naar de dokter gaan of een test laten afnemen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.038.514 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 10 en 16 mei werden dagelijks gemiddeld 41.700 tests afgenomen. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio tussen 10 en 16 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,8 procent (0,6 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat bijna 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. De Wereldgezondheids­organisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,88. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, verliest de epidemie aan kracht.  

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins vindt u voortaan bij de FOD Volksgezondheid. De Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Zweden Europese koploper in aantal nieuwe besmettingen

In het Europese klassement tekent Zweden het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners op. Dat blijkt uit cijfers die de Europese gezondheidsdienst ECDC publiceert. In het land zijn de afgelopen twee weken per 100.000 inwoners 577 nieuwe besmettingen gemeld. De top vijf wordt vervolledigd door Litouwen (563), Cyprus (522), Nederland (483) en Letland (431). Ons land zit nog net in de top tien, met 309 besmettingen. De cijfers gaan over de periode van 3 tot en met 16 mei. Onderaan het klassement zijn IJsland (18 besmettigen), Malta (25) en Portugal (48) terug te vinden.

Eiffeltoren opent weer op 16 juli

De Eiffeltoren in Parijs gaat op 16 juli, na een sluiting van meer dan zeven maanden, weer open. De toestroom zal wel beperkt worden: de capaciteit van de liften wordt ingeperkt tot 25 procent. Dat meldt de uitbater.

Per dag zullen 10.000 bezoekers de toren op mogen, evenveel als in de zomer van 2020. Voor de coronapandemie kreeg de Eiffeltoren elke dag 25.000 mensen over de vloer. Daarom vreest uitbater Sete voor 2021 voor een verlies van 70 miljoen euro, en plant het bedrijf een herkapitalisering.

De Franse premier Castex heeft overigens aangekondigd dat de vaccinatiecampagne vanaf maandag 31 mei openstaat voor alle volwassen inwoners. Zo kunnen de volwassen Fransen twee weken vroeger dan gepland hun eerste coronaprik krijgen. 

Geen traditionele Dodentocht in Bornem, wel een alternatief

Een traditionele Dodentocht van 100 kilometer, met start en aankomst in Bornem, zal ook dit jaar niet doorgaan. "Er is nog te weinig tijd om zoiets georganiseerd te krijgen", zegt woordvoerder Ilse Robyn. Wel bekijkt de organisatie verschillende alternatieven om wandelaars op een veilige manier op de been te brengen.

Eventueel kunnen we de grote hoeveelheid wandelaars wel spreiden over meerdere dagen of laten vertrekken vanop verschillende plaatsen", zegt Robyn. 

Lees meer in dit artikel: 

Basisschool in Scherpenheuvel-Zichem sluit de deuren na besmettingen

Basisschool 't Steltje in Testelt, deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, sluit vanaf morgen de deuren nadat er besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Eerder deze maand raakte bekend dat een juf besmet was geraakt. Het aantallen besmettingen is ondertussen zowel bij leerkrachten als bij leerlingen verder opgelopen. Ook een vestiging van de buitenschoolse kinderopvang Baloe is genoodzaakt dicht te blijven.

Levering van 40.000 doses coronavaccin Johnson & Johnson toegekomen

Er zijn 40.000 doses van het coronavaccin van Johnson & Johnson aan ons land geleverd. Dat bevestigt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce Vaccinatie. België heeft in totaal 1,4 miljoen vaccins van Johnson & Johnson besteld. Die zouden tussen april en juni worden geleverd, maar ons land heeft er nog maar 100.000 ontvangen. Over de volgende leveringen is nog niets bekendgemaakt.

Het J&J-vaccin is een belangrijke pijler in de Belgische vaccinatiecampagne, omdat er maar één dosis van nodig is. Met 1,4 miljoen vaccins kunnen dus evenveel mensen worden ingeënt. Een tragere levering zou de doelstelling van de Vlaamse regering om alle volwassenen tegen 11 juli minstens een eerste prik te hebben gegeven, in het gedrang kunnen brengen.

Koning Filip is gevaccineerd

Koning Filip is gevaccineerd. Dat liet het Paleis weten aan Belga tijdens het bezoek van het staatshoofd aan het vaccinatiecentrum in Schaarbeek. Daar wees hij in gesprekken met medewerkers van het centrum en mensen die een prikje lieten zetten op het belang van vaccinatie. 

"Ik wil iedereen aanmoedigen om zich te laten vaccineren. Het is een daad van solidariteit en het is het paspoort voor de vrijheid. Het betekent dat je opnieuw gaat kunnen reizen of de familie zien", zei Filip in een gesprek met iemand die net zijn tweede prik kreeg.  

Schoonmakers in ziekenhuizen eisen ook coronapremie

Het schoonmaakpersoneel in verschillende ziekenhuizen in het land zal op 25 mei symbolisch actievoeren. De poetsers eisen dat ze net als alle andere ziekenhuiswerknemers een coronapremie krijgen.

De federale regering besliste eind vorig jaar om het ziekenhuispersoneel een aanmoedigingspremie van 985 euro bruto toe te kennen. Maar die premie geldt niet voor de schoonmakers, omdat zij in onderaanneming werken, zo klagen de christelijke en de socialistische vakbond aan.

In de Belgische ziekenhuizen werken volgens de vakbonden zowat duizend schoonmakers. "De gevolgen voor de begroting zijn dus te verwaarlozen. Deze premie zou voor de schoonmakers, die echt lage lonen hebben, echter echt een verschil maken", zeggen ze.

Eurovisiesongfestivalwinnaar Duncan Laurence test positief, treedt zaterdag niet live op tijdens finale

Duncan Laurence, de Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival in 2019, heeft positief getest op het coronavirus. Dat melden Nederlandse media. Duncan Laurence zou normaal gezien zaterdagavond optreden tijdens de finale van het Songfestival, maar dat zal nu niet doorgaan, want hij moet 7 dagen in isolatie. Hij zal wel op een andere manier in het programma aan bod komen, luidt het.

Dinsdagavond stond Duncan Laurence nog met een brede lach op het podium tijdens de eerste halve finale. Maandag had hij negatief getest in het testpaviljoen bij het Eurovisiesongfestival, waardoor hij maandag en dinsdag toegang had tot de Ahoy-arena waar het festival plaatsvindt. Woensdag kreeg hij thuis lichte klachten en liet hij een sneltest afnemen. Die was positief.

Archieffoto 2019

Meest gelezen