Brussels Parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) wil meer losloopzones voor honden

Brussels Parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) lanceert een petitie voor meer plaatsen waar honden zonder leiband kunnen rondlopen. Ze stelt voor om meer stukken groen in Brussel af te bakenen zodat honden zich op een veilige manier kunnen uitleven.

"In het Brussels Gewest zijn er nu een 55-tal plaatsen waar honden kunnen loslopen, waarvan 35 met een omheining. Maar dat is niet zoveel als je weet dat er in Brussel zo'n 105.000 honden rondlopen", vindt Dejonghe. "Dat betekent dat 1 op de 10 Brusselaars een hond heeft. De laatste tijd zie je ook steeds meer puppy's op straat rondlopen. Ik heb het gevoel dat mensen sinds de coronacrisis vaker een hond kopen."

Minder stress

Volgens Dejonghe heeft een hond die af en toe kan loslopen minder stress en worden de dieren daardoor ook socialer. "Als er een plek is speciaal voor hen kunnen ze ook geen wandelaars of kinderen storen. Veel mensen laten hun hond nu los lopen in het bos, wat eigenlijk verboden is. De dieren vernielen dan bloemen en planten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eerder deze week werd een vrouw nog omvergelopen door een groep grote, losgelaten honden in het Dudenpark. Daarom moeten ze meer plekjes voor zichzelf krijgen. Er zijn zeker nog plaatsen in Brussel waar dat kan. Waarom niet in een stukje van het Zoniënwoud bijvoorbeeld?", aldus Dejonghe.

Met de petitie pleit de politica ook voor meer vuilnisbakken voor hondenpoepzakjes. Ook vindt ze dat de signalisatie over waar honden precies los mogen rondlopen soms duidelijker kan.

Meest gelezen