Videospeler inladen...

Minister van Defensie Dedonder (PS) kondigt "harde maatregelen" aan tegen extremisten in het leger

Terwijl de klopjacht op een mogelijk losgeslagen militair met extreemrechts ideeëngoed het land in de ban houdt, kondigt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op korte termijn harde maatregelen aan tegen extremisten en fascisten in het leger. Zij en premier Alexander De Croo (Open VLD) kregen vanmiddag een spervuur aan vragen over de kwestie, met als rode draad de vraag hoe het mogelijk is dat militairen met gevaarlijk gedachtegoed zomaar toegang hebben tot oorlogswapens.

"Het is onaanvaardbaar dat dergelijke individuen toegang krijgen tot wapens", zegt Ludivine Dedonder. Ze geeft ook toe dat Jürgen Conings niet goed is opgevolgd door de militaire hiërarchie. "Deze recente ontwikkelingen tonen aan dat er geen sluitend kader meer is op het vlak van veiligheid."

Er is geen plaats bij defensie voor extremisten en fascisten

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Dedonder is naar eigen zeggen vastbesloten om streng op te treden tegen militairen en oud-militairen die zich beledigend, racistisch of seksistisch gedragen op de sociale media of "het uniform bezoedelen" voor politieke doeleinden.

"Er is geen plaats bij defensie voor extremisten en fascisten", aldus de minister. "Op korte termijn zullen harde maatregelen worden genomen, zoals een toegangsverbod tot kazernes of wapenkamers, schorsing, maar ook ontslag in geval van gedrag dat onverenigbaar is met de militaire status."

In onze maatschappij is geen plaats voor haatspraak, is er geen plaats voor ongebreideld racisme

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Resultaten van het onderzoek dat ze eerder al had aangekondigd heeft Dedonder vandaag nog niet. Maar ze zegt wel klaar en duidelijk dat de veiligheidsprocedures bij Defensie zullen worden aangescherpt. Dat vindt ook premier De Croo. "De interne procedures en de interne controles moeten absoluut aangescherpt worden", zei hij in de Kamer.

De Croo had ook een algemene boodschap. "In onze maatschappij is geen plaats voor haatspraak, is er geen plaats voor ongebreideld racisme. Het oproepen tot haat en geweld is iets dat onaanvaardbaar is", aldus de premier. "Of het nu gaat over virologen, over wetenschappers of over politieke tegenstanders: zoiets is bij wet strafbaar en het is iets wat wij als maatschappij nooit kunnen aanvaarden."

De enige reden dat er nog geen doden zijn gevallen, is dat hij nog niet heeft geschoten, niet omdat we erin geslaagd zijn hem tegen te houden

Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit)

Intussen blijft het onduidelijk waar Jürgen Conings zich bevindt. "De enige reden dat er vandaag nog geen doden zijn gevallen, is dat de man nog niet heeft geschoten, niet omdat we erin geslaagd zijn om hem tegen te houden", stelt Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) vast.

Zowat alle partijen in de Kamer vragen zich af hoe het mogelijk is dat iemand met een dergelijk extreemrechts gedachtegoed zo gemakkelijk toegang heeft gekregen tot oorlogswapens. Opvallend: Vlaams Belang stelde geen vraag over de kwestie. Dat betekent niet dat de radicaal-rechtse partij er niet mee begaan zou zijn, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken (VB) in "Villa Politica".

Van Grieken reageert verbaasd dat het verband wordt gelegd tussen Jurgen Conings en extreemrechts. "Hij is het oneens met de coronamaatregelen en heeft doodsbedreigingen geuit, wat wij ten zeerste verwerpen", aldus de VB-voorzitter. Hoewel hij zich verwondert over het verband dat met extreemrechts wordt gelegd, beschouwt Van Grieken zichzelf en zijn partij niet als extreemrechts omdat Vlaams Belang niet oproept tot geweld.

Bekijk hieronder het interview met Tom Van Grieken in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen