Oppositie stuurt pandemiewet terug naar de Raad van State

De pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet opnieuw voor advies naar de Raad van State. De voltallige oppositie schaarde zich vanmiddag achter die vraag in de plenaire vergadering van de Kamer. De meerderheid had de pandemiewet graag vandaag goedgekeurd gezien door de voltallige Kamer. 

Er is enige spoed gemoeid met de pandemiewet omdat de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de huidige wettelijke basis van de coronamaatregelen eind maart onwettig heeft genoemd. Het hof van beroep spreekt zich daar ten laatste op 7 juni definitief over uit.

Maar omdat de Raad van State enkel het voorontwerp van de pandemiewet aan een advies heeft onderworpen en de meerderheid de tekst intussen nog heeft aangepast met een reeks amendementen, vinden N-VA, Vlaams Belang, PVDA, DéFI en CDH dat de Raad opnieuw een advies moet geven. De goedkeuring van 50 van de 150 Kamerleden volstaat daarvoor, uiteindelijk steunden 60 parlementsleden het voorstel.

De sanitaire noodwet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) - over de gezondheidsaspecten in een pandemie -  is hetzelfde lot beschoren. Daar vroeg en kreeg de oppositie het advies van de Raad van State op een aantal amendementen van CDH.

Kamervoorzitster Eliane Tillieux benadrukt dat ze de urgente behandeling vraagt bij de Raad van State. Het rechtscollege heeft minstens vijf werkdagen nodig om het advies af te leveren.

Meest gelezen