Radio 2

Paard in Lievegem bevalt uitzonderlijk van gezonde tweeling: "Normaal is zo'n dracht een nachtmerrie"

Op ruiterschool El Hacienda in Zomergem, bij Lievegem, is een merrie bevallen van een gezonde tweeling. Meestal loopt zo'n dracht of bevalling mis. "Als alles goed gaat, is het een wonder", zegt Shauni Windels van de ruiterschool. 

Heuglijk én bijzonder nieuws uit de ruiterschool El Hacienda in Zomergem, bij Lievegem, want daar is een kerngezonde paardentweeling geboren. "Dat is erg uitzonderlijk want meestal sterft er 1 veulen, in sommige gevallen overleeft zelfs geen enkel jong dier en in het ergste scenario blijft ook de moeder in de bevalling", vertelt Shauni Windels van de ruiterschool.

Voor een fokker is een paardentweeling eigenlijk een nachtmerrie
Shauni Windels van ruiterschool El Hacienda

Fokkers zijn meestal niet blij als ze horen dat een merrie een tweeling verwacht. "Eigenlijk is het een nachtmerrie. Maar als alles goed loopt is het natuurlijk een klein wonder."

Op twee manieren bijzonder

De vlekkeloze bevalling is inderdaad erg uitzonderlijk, bevestigt ook dierenarts Danny Vos uit Wichelen. "Het is op twee manieren toch speciaal. Want, als een paard drachtig is van een meerling volgt er op 9 maanden meestal een spontane abortus. En, langs de andere kant heeft een merrie gewoonlijk niet genoeg antistoffen in de eerste melk om 2 veulens te beschermen tegen de meest voorkomende paardenziekten."

"Totale verrassing"

Voor de ruiterschool was de tweeling een totale verrassing. "Op de scan hadden we maar één veulen gezien. De zwangerschap verliep zonder problemen en bij de bevalling dachten we bij de eerste geboorte dat we er vanaf waren", gaat Windels verder. 

Plots zagen we nog twee beentjes komen
Shauni Windels van ruiterschool El Hacienda

Het tweede veulen kwam als een verrassing. "We zagen plots nog twee beentjes komen. Dat hadden we niet verwacht." 

Onafscheidelijke broers

De ruiterschool verkoopt normaal gezien de nieuwe veulens, maar maakt voor de tweeling een uitzondering. "Het is zo'n bijzonder gegeven. We willen de broers ook samen laten opgroeien en ze niet scheiden." De merrie zelf stelt het goed. "Het lijkt of ze niets anders gewoon is."

kasto80

Meest gelezen