Radio 2

Palestijnse arts uit Roeselare: "De situatie in Gaza is verschrikkelijk"

De Palestijnse arts Reema Shamali (45) vluchtte vier jaar geleden met haar gezin vanuit Gaza-stad naar Roeselare. Ze werkte 12 jaar als gynaecoloog in Gaza-stad. De oorlog van 2014 dreef haar het land uit. "Die was even gruwelijk als de oorlog, die nu bezig is", vertelt ze. "Ook nu word je er botweg met de dood geconfronteerd, als mens maar ook als gynaecoloog is dat verschrikkelijk."  

Reema Shamali, haar echtgenoot en hun vijf kinderen wonen nu al meer dan vier jaar in Roeselare. Reema was 12 jaar gynaecoloog in Gaza-stad, maar werkt nu als arts in het UZ Brussel. Het hele gezin volgt het conflict op de voet, want door hun eigen ervaringen kunnen ze de oorlogssituatie en de zware bombardementen zeer goed inschatten. 

Doden lagen op de straat

"Bij de bombardementen van 2014 zijn we ons huis verloren. Mijn dokterskabinet werd vernield en familieleden en vrienden kwamen om. Voor mij en mijn man was het al verschrikkelijk. Onze kinderen waren nog jarenlang getraumatiseerd toen ze al in Roeselare woonden. In 2014 waren ze nog jong. Als we over de straat liepen, vlogen de bommen door de lucht en lagen de doden op de grond. "Niet naar de beneden kijken. En ook niet naar boven", zei ik hen toen. "Kijk gewoon vooruit, naar de weg voor jullie". Het duurde lang voor ze die shock te boven kwamen."

Die gruwel blijft aan je kleven als arts

Reema Shamali (45), Palestijnse arts uit Roeselare

"Zo’n oorlog  is een verschrikkelijke ervaring voor gewone burgers en als arts en gynaecoloog weegt de machteloosheid misschien nog zwaarder door. We zijn opgeleid om levens te redden, maar toen overheerste de dood ons werk. In de oorlog van 2014 stierven tientallen zwangere vrouwen tijdens de luchtaanvallen en bombardementen. Bij vrouwen, die in het laatste trimester van hun zwangerschap waren, probeerden we via een keizerssnede nog de baby’s te redden. Soms met een positief resultaat. Die gruwel blijft aan je kleven als arts. Het is gewoonweg verschrikkelijk."

Deze oorlog is erger dan de vorige

"De huidige oorlog is nog erger dan die van 2014 als ik de berichten mag geloven. Sinds de start op 10 mei heb ik al veel collega-dokters verloren, één van hen is met haar dochter omgekomen op de intensieve zorg van het ziekenhuis. We leven dagdagelijks in angst voor wat onze familie, collega's en vrienden kan overkomen. Het leven is er zo broos. Hopelijk komt er snel een eind aan!", zegt Reema. 

In Roeselare voelen we ons veilig en durven we kijken naar de toekomst

Reema Shamali

"In Roeselare voelen we ons veilig. De eerste jaren waren mijn kinderen nog bang in het donker of schrokken ze wanneer er een vrachtwagen passeerde. Nu gaat het beter; ze studeren en werken aan hun toekomst. In Palestina dacht je niet verder dan de dag van morgen. Wordt het een goede of een slechte dag? Zullen er mensen sterven? Mijn jongste dochter moet nog steeds huilen als ze denkt aan de buren of familieleden die zijn omgekomen."

Reema Shamali vraagt steun en begrip voor de situatie in Palestina. Dat is ook de reden waarom ze vanavond met haar zoon Ahmed (18) naar Kortrijk gaat. Om 19 uur wordt daar een solidariteitsactie georganiseerd door de PVDA voor Palestina. De burgemeester van Kortrijk, Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) gaf een vergunning om de actie in Kortrijk te laten doorgaan. De politie zal een oogje in het zeil houden zodat alles rustig en coronaproof verloopt. 

Meest gelezen