Hendrik De Schrijver

Traditionele reuzenoptocht Katuit in Dendermonde uitgesteld naar volgend jaar

In Dendermonde wordt de traditionele reuzenoptocht Katuit van eind augustus een met een jaar uitgesteld. De stad wil geen risico's nemen. "De jonge deelnemers zullen nog niet gevaccineerd zijn", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). 

Voor de tweede zomer op rij zal er in Dendermonde in augustus geen traditionele reuzenoptocht zijn. De Katuit wordt opnieuw met een jaar uitgesteld door de coronacrisis. "We willen geen risico's nemen. Een vierde van onze figuranten is minderjarig en zal tegen die tijd vermoedelijk nog niet gevaccineerd zijn", verklaart burgemeester Piet Buyse (CD&V) bij Radio 2. 

Geen half werk

De organisatie begrijpt de ontgoochelde reacties bij de bevolking en de bezoekers. De coronacijfers blijven immers vrij gunstig evolueren. 

Dit is een heel moeilijke beslissing, iedereen verlangt hier enorm naar
burgemeester Piet Buyse (CD&V)

"We willen een Katuit in volle glorie organiseren en het is onzeker dat we dat al zullen kunnen doen. We gaan niet voor half werk." De organisatie verwijst onder meer naar het hele culturele leven dat nog zo goed als stil ligt. Daardoor kunnen ook de repetities niet opstarten.  Ook internationele samenwerkingen kunnen nog niet van start gaan door de coronabeperkingen.

Te veel volk in publieke ruimte

De reuzenoptocht in Dendermonde lokte twee zomers geleden, voor er sprake was van het coronavirus, nog 30.000 bezoekers. Dat is een pak meer dan de toegelaten 5.000 mensen bij evenementen in openlucht volgens de regels die nu voor de zomer op tafel liggen. "De stoet vindt plaats in de stad en we kunnen moeilijk testen en controleren wie er allemaal komt kijken." 

kasto80

Meest gelezen