Archieffoto
AFP or licensors

Russische autoriteiten: "Gezondheid Aleksej Navalny is verbeterd"

De gezondheid van de Russische oppositieleider Aleksej  Navalny is verbeterd, dat heeft het hoofd van het Russische gevangeniswezen Alexander Kalasjnikov gezegd. Navalny ging eerder zo'n drie weken in hongerstaking in de gevangenis. Volgens Kalasjnikov eet de oppositieleider opnieuw normaal en is hij aangekomen in gewicht. 

De belangrijkste criticus van de Russische president Vladimir Poetin, Aleksej Navalny, is "min of meer" hersteld, dat staat te lezen in de verklaring van het hoofd van het gevangeniswezen Alexander Kalasjnikov. De verklaring werd via het persbureau Tass verspreid. Er wordt ook vermeld dat Navalny kan communiceren met zijn familie.

Vorige week had de perswoordvoerster van Navalny al getweet dat alles met hem in orde is "voor zover dat onder de huidige omstandigheden mogelijk is". 

Wanneer Navalny in de gevangenis kwam, woog de man 93 kilogram. Tijdens zijn hongerstaking was hij, naar eigen zeggen, 20 kilogram vermagerd. Nu zou hij volgens de directeur van de gevangenis opnieuw 82 kilogram wegen.

Dubbele hernia en aangetaste zenuwen

De oppositieleider werd in februari veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar, waarvan hij nog 2 jaar en 8 maanden effectief moet uitzitten. Eind maart is Navalny in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de ontoereikende medische verzorging in de gevangenis. Hij wou een onderzoek door een onafhankelijk arts.

Omdat Navalny erg verzwakte, werd hij overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis. Onafhankelijke artsen konden hem onderzoeken en stelden vast dat Navalny een dubbele hernia had, cystes op zijn lever en aangetaste zenuwen in zijn benen. Zijn hongerstaking beëindigde hij na meer dan 20 dagen op aandringen van zijn artsen.

Het is niet duidelijk of Navalny enkel in gewicht aankomt en herstelt van de hongerstaking, of dat hij ook geneest van zijn andere gezondheidsproblemen, zoals de hernia en de aangetaste zenuwen in de benen. 

BEKIJK: Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Navalny: "Houd altijd van je dierbaren"

Navalny heeft voor het eerst sinds enkele weken opnieuw van zich laten horen op sociale media. Op Instagram plaatste hij een foto met een lange tekst waarin hij onder meer schrijft te genieten van koffie, brood en boter.

 "Je moet jezelf iets ontzeggen waar je erg van houdt, zoals in mijn geval brood. Dat at ik alleen op zondag en daardoor werd het automatisch een feestdag." De oppositieleider sluit af met de boodschap: "houd altijd van uw dierbaren". Navalny schrijft niets over zijn gezondheid noch over zijn herstel. 

Hard opgetreden tegen aanhangers Navalny

Intussen traden de Russische autoriteiten hard op tegen Navalny's aanhangers. Zijn regionale politieke teams werden op de lijst van extremistische en terroristische organisaties geplaatst, en hun rekeningen werden bevroren. 

De voormalige burgemeester van Jekaterinenburg werd eerder tot negen dagen gevangenisstraf veroordeeld omdat hij in januari zou hebben geholpen bij het organiseren van een manifestatie waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van Navalny.

Intussen kreeg ook de berichtendienst Telegram een boete van vijf miljoen roebel (ongeveer 55.700 euro) omdat oproepen tot demonstraties niet zouden zijn verwijderd van het platform. 

De Europese Unie en de Verenigde Staten dringen al maanden aan op vrijlating van de oppositieleider.

Meest gelezen