Een gescheurd PIP-implantaat.

Slachtoffers van schadelijke PIP-borstimplantaten krijgen vergoeding in Frankrijk

In Frankrijk heeft het hof van beroep in Parijs het Duitse bedrijf TÜV Rheinland aansprakelijk gesteld in het schandaal rond de PIP-borstimplantaten. Het bedrijf gaf veiligheidscertificaten voor schadelijke borstimplantaten en zal nu 2.700 vrouwen in Frankrijk een schadevergoeding moeten betalen. De implantaten van het Franse merk Poly Implant Prothèse leidde wereldwijd tot duizenden slachtoffers.

Tussen 2001 en 2010 kregen wereldwijd ongeveer zo'n 400.000 vrouwen borstimplantaten van het Zuid-Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP). De silicone-gel in de protheses was eigenlijk niet geschikt voor het menselijk lichaam. Toch koos het bedrijf voor de goedkope gel om jaarlijks zo'n miljoen euro te kunnen besparen.

Vrouwen met PIP-implantaten kregen last van bijwerkingen waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, depressie, rugpijn en pijnlijke gewrichten. Door de lagere kwaliteit van de silicone-gel scheuren de PIP-implantaten zes keer sneller dan normale implantaten. In dat geval komt er schadelijke gel in het lichaam terecht. Veel slachtoffers lieten (preventief) hun implantaten verwijderen.

In 2010 kwam het gezondheidsschandaal aan het licht nadat dokters een patroon hadden ontdekt van gescheurde implantaten. Duizenden slachtoffers verenigden zich en dienden klacht in. De eigenaar van PIP, de Fransman Jean-Claude Mas, kreeg in 2013 een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 75.000 euro opgelegd. Mas ging in beroep, maar won de zaak niet.

Wereldwijd werden vrouwen het slachtoffer van de schadelijke borstimplantaten. Hier toont de Venezolaanse Anyoly Suarez een certificaat dat kwaliteit belooft en het gescheurde implantaat zelf.

Het Parijse hof van beroep heeft nu geoordeeld dat het Duitse bedrijf TÜV Rheinland, dat veiligheidscertificaten voor de PIP-implantaten uitdeelde, ook aansprakelijk is in de frauduleuze zaak. PIPA, de advocatenassociatie die 2.700 vrouwen met klachten vertegenwoordigt, haalt zo haar slag thuis en zorgt ervoor dat de vrouwen een schadevergoeding zullen krijgen. Het exacte bedrag is nog niet bekend, maar PIPA maakte eerder bekend dat ze ijveren voor een bedrag tussen 20.000 en 70.000 euro per slachtoffer.

We zijn verheugd over de uitspraak die definitief een einde maakt aan de twijfels over de verantwoordelijkheid van TÜV

Advocaat Olivier Aumaitre

De beslissing van het hof zal gevolgen hebben voor duizenden slachtoffers in andere landen. Wereldwijd vertegenwoordigen de honderden advocaten van PIPA 15.000 vrouwen. Volgens Olivier Aumaitre, de advocaat in de Franse zaak, heeft deze zaak de weg geplaveid voor volgende rechtszaken.

Meest gelezen