Scholen rond Nationaal Park Hoge Kempen voorlopig nog open: "Veel kinderen blijven wel thuis"

Voor de derde dag op rij wordt gezocht naar de gewapende militair Jürgen Conings die zich nog steeds in het Nationaal Park Hoge Kempen zou verschansen. De scholen in de buurt blijven voorlopig open, maar zijn waakzaam. "Veel kinderen en hun ouders zijn heel ongerust."

"Er komen heel veel vragen van de kinderen, zelfs van kleuters. Ze willen weten wat er juist aan de hand is", vertelt Lene Colla, directrice van basisschool Op Het Boseind in Maasmechelen. De school ligt vlakbij het bos waar de gewapende militair zich zou bevinden. Op advies van de preventieadviseur blijft de school voorlopig open. De poorten moeten uit voorzorg wel gesloten blijven. "De preventieadviseur overlegt met de politiecommissaris van Maasmechelen en zal van zodra het nodig is, de school sluiten", zegt Colla.

Vandaag zijn in het tweede leerjaar 15 kinderen afwezig. Ze hebben schrik.

Lene Colla, directrice basisschool Op Het Boseind

Ook de ouders van de kinderen, maken zich zorgen. "Gisteren stroomden de mails en telefoontjes binnen", zegt Colla. "Vandaag hebben heel wat ouders hun kind thuisgehouden. In het tweede leerjaar zijn 15 kinderen afwezig. De ouders hebben schrik. Maar we houden hen op de hoogte. Ik snap het wel, ik vind het ook angstaanjagend."

Maar niet iedereen is ongerust: voor sommige kinderen is de heisa rond de militair onnodig. "De man heeft Marc Van Ranst bedreigd, meer niet. Ik snap niet dat ze zo naar hem zoeken", vertelt de 10-jarige Kaitlynn. "Hij is niet boos op ons maar op de regering, wij moeten niet bang zijn", klinkt het.

Meest gelezen