Videospeler inladen...

BEKIJK - Verloren gewaande beelden van iconische Sherlock Holmes-film van de BBC teruggevonden ... in het VRT-archief

Verdwenen beelden die bijna 50 jaar later opduiken in een ander land: het lijkt fictie, maar het is realiteit. Met het VRT-archief, waar al vaker opmerkelijke vondsten zijn gedaan, in de hoofdrol. Aan de vooravond van "Sherlock Holmes"-dag morgen is er een fragment opgedoken van een BBC-reeks uit 1968, over de Britse speurneus. Deze beelden zijn de enige van deze unieke televisiefilm die bewaard zijn gebleven. Het materiaal is overgemaakt aan de BBC.

Het verhaal over de verloren gewaande televisiereeks leest als een detectiveroman. In 1968 kon de BBC de legendarische filmacteur Peter Cushing overtuigen om voor een televisiefilm nog eens in de huid van Sherlock Holmes te kruipen. Cushing had de rol van de Britse privédetective sinds eind jaren 50 al verschillende keren vertolkt, en hij zegde toe voor de rol in "Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes". 

De beelden zijn verloren gegaan bij de Britse openbare omroep. Maar dat was buiten de Nederlandse historicus Reinier Wels gerekend. Als digitale amateur-archeoloog snuistert hij graag in online archieven, op zoek naar verdwenen gewaande fragmenten. Wels komt het verhaal van de unieke Holmes-film op het spoor, en maakt van de zoektocht naar de BBC-beelden zijn nieuwe missie. 

Bekijk hier het verloren gewaande beeldfragment van ruim 1 minuut, zoals het digitaal en ondertiteld bewaard werd in het VRT-archief (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Britten zijn goed in het maken van steengoede televisie, maar niet in het bewaren van die beelden.

Reinier Wels, historicus

“De Britten zijn sterk in het maken van steengoede televisie, maar minder goed in het bewaren ervan. Begrijpelijk, want beelddragers werden in de jaren 60 vaak gewist en opnieuw gebruikt”, zegt Reinier Wels. “Op die manier is er veel verloren gegaan, waardoor tv-liefhebbers soms fanatiek op zoek zijn naar die verloren gewaande fragmenten.”

Wie zoekt, die vindt. Wels komt een bijzonder fragment in het VRT-archief op het spoor via hetarchief.be: een platform van koepelorganisatie meemo waar speurneuzen wereldwijd allerlei archieven kunnen doorploegen. De archieftool verzamelt geen beeldmateriaal, maar wel de zogenoemde "metadata": de omschrijvingen van wie er waarin te zien is op welk beeldmateriaal. Dat leidt Wels in zijn zoektocht naar de Sherlock Holmes-reeks rechtstreeks naar de VRT.

"Ik vergelijk die archiefwebsite wel eens met zo’n grijphaak op de kermis: je duikt ermee in een fantastische berg materiaal en dan is het spannend afwachten wat er tevoorschijn komt. Dankzij het gebruik van de juiste zoektermen kon ik die Sherlock Holmes uit 1968, in het VRT-archief terugvinden.”

Zoeken in een archief is zoals de grijphaak op de kermis: je duikt ermee in een berg materiaal, en dan is het spannend afwachten.

Reinier Wels, historicus

Wels gaat met zijn opmerkelijke vondst aankloppen bij de VRT. Tot zijn grote verbazing is het fragment in kwestie al gedigitaliseerd. Het gaat om ruim één minuut ondertiteld beeld . “Toen we begonnen met het digitaliseren van pellicule - de klassieke filmrol van vroeger - heb ik er mee voor geijverd om dat zeker te doen met het programma "Ziet u er wat in”", legt Ann Coenen, medewerker van het VRT-archief uit. 

"Dat was een op het eerste gezicht maar een klein programma: een kwartiertje op vrijdagavond waarin werd vooruitgeblikt naar het aanbod van de komende week. "Ziet u er wat in" bevat uiteenlopende fragmenten uit binnen- en buitenland, die vaak goed bewaard zijn gebleven omdat het programma op pellicule werd gefilmd. Die werden onaangeroerd bijgehouden, in tegenstelling tot de duurdere banden die vaak gewist en hergebruikt werden.” In dat programma wordt de Sherlock Holmes-film aangekondigd, en dat bewuste fragment is dus al die jaren in handen van de VRT.

Het VRT-archief is een echte schatkamer.

Chris Perry, CEO van archieforganisatie Kaleidoscope

Wels gaat met het goede nieuws naar de Britse organisatie Kaleidoscope, die de wereld afspeurt naar beelden die de vele gaten in hun televisiegeschiedenis kunnen vullen. Daar springen ze een gat in de lucht. "Want Sherlock Holmes is een wereldwijd begrip", zegt Chris Perry, CEO van Kaleidoscope daarover.

“Het was in 1968 een geweldige stunt van de BBC om Peter Cushing te overtuigen om mee te werken aan die vroege kleurenversie van Sherlock Holmes. Dat de VRT nog een fragment van deze vermiste aflevering heeft bewaard, is een revelatie. Jullie archief is een ware schatkamer."

Kaleidoscope heeft de beelden terug aangeboden aan de BBC. En zo zijn de enige bekende overblijfselen van de iconische Sherlock Holmes-film weer thuis. Eind goed, al goed.

Meest gelezen