Luk De Wilde

Sint-Niklaas geeft jongeren 20.000 euro voor radiocaravan om mentale weerbaarheid te verhogen

Sint-Niklaas kent een jongerenbegroting toe aan een project dat de mentale weerbaarheid bij de jeugd moet helpen vergroten. De keuze van de stad en de jongeren gaat naar een rondrijdende radiocaravan. Eind dit jaar start die met de wijken van de stad aan te doen, alle jongeren mogen mee radio maken. 

Net zoals vele andere overheden probeert Sint-Niklaas de mentale weerbaarheid van jongeren te verhogen. Zeker tijdens de coronacrisis was het voor de jeugd soms extra zwaar. Ontmoeting, vrienden maken en netwerken werden plots heel wat moeilijker dan vroeger. Sint-Niklaas besloot daarom om een jongerenbegroting toe te kennen aan een project dat de mentale weerbaarheid een boost kon geven. 

Jongeren beslissen mee

De stad wilde niet zelf beslissen welk project 20.000 euro zou krijgen maar liet ook scholen, jongeren en andere mensen nadenken over voorstellen. Uiteindelijk haalden 8 projecten de shortlist. 55 jongeren en 11 scholen werkten die uit. Experten en stadsdiensten bekeken mét de jongeren de haalbaarheid van de ideeën. Dat lokte ruim 400 reacties uit. 

Met de feedback gingen de teams aan de slag. Daarna kon iedereen  stemmen. De radiocaravan kon de meeste mensen overtuigen. De jongeren krijgen 20.000 euro om het project nu uit te werken. 

Dit is een project voor én door jongeren, we willen er zijn voor iedereen

Initiatiefneemster Hanne Arens

“De radiocaravan zal de verschillende wijken van Sint-Niklaas bezoeken”, vertelt Hanne Arens. Zij is één van de initiatiefnemers. Het is de bedoeling dat er verbinding komt door muziek te spelen en te beluisteren, interviews af te nemen, verhalen te delen, taboes te doorbreken en radio te maken. “Alle jongeren mogen meedoen. Het is voor en door de jeugd.”

Het is de bedoeling dat de radiocaravan al eind dit jaar ergens kan neerstrijken. Jongeren die mee willen helpen, kunnen dat via het Instagram kanaal van Sint-Niklaas. 

kasto80

Meest gelezen