Radio 2

BEKIJK - Skyline van Zelzate nooit meer dezelfde: 150 meter hoge schouw tegen de vlakte

In Zelzate is een oude industriële schouw van 150 meter deze middag gecontroleerd neergehaald. Een gespecialiseerde firma plaatste er explosieven en zorgde dat de ontploffing veilig verliep. 

De skyline van Zelzate ziet er vanaf vandaag anders uit. De 150 meter hoge schouw van de oude chemische fabriek van Kuhlmann is tegen de vlakte gegaan. Dat gebeurde met een gecontroleerde ontploffing door een gespecialiseerde firma. Rond de middag waren er enkele knallen te horen en een paar seconden later was de rood-witte schoorsteen verdwenen. Hij beheerste de skyline in Zelzate meer dan 100 jaar.   

Bekijk de beelden van de gecontroleerde ontploffing hier of lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ruimte voor nieuwe industrie

De Kuhlmannschouw moet plaatsmaken omdat de hele industriële site in er gesaneerd wordt om later nieuwe bedrijven te kunnen inplanten. Het terrein strekt zich uit over het grondgebied van Zelzate en Evergem, in de Gentse haven. Er zijn enkele Duitse bunkers opgegraven die intussen in het centrum van Zelzate staan. Ook het bedrijfsrestaurant voor de fabrieksbazen kent een tweede leven als bureau van projectontwikkelaar Deme. 

(lees verder onder de foto)

Ex-werknemer Pierre Heesakkers aan de Kuhlmannschouw
Radio 2

Klein Rusland

Het chemische bedrijf Kuhlmann zorgde generaties lang voor werkgelegenheid in Zelzate, niet in het minst in de wijk Klein Rusland. De tuinbouwwijk werd speciaal aangelegd om arbeiders van Kuhlman te huisvesten. De fabriek is gebouwd in 1910 en telde op een gegeven moment 1.500 werknemers. Generaties inwoners van Klein Rusland verdienden er hun boterham. Pierre Heesakkers werkte er als elektricien. Ook zijn vader en grootvader waren echte "Kuhlmannisten". "Ik ga de schouw missen, ik zag ze dag en nacht. Ik ben er vaak opgeklommen."

Na enkele overnames ging het moederbedrijf in 2008 failliet. Sindsdien bleef de site ongebruikt achter. 

Zonneberg is enige getuige

Het enige wat achterblijft van Kuhlmann op de site is de tachtig hectare grote berg met afvalgips. Daar zijn intussen 55.000 zonnepanelen op geïnstalleerd. In de regio kreeg de installatie al de naam “Zonneberg”. 

kasto80

Meest gelezen