AFP or licensors

Metal uit Finland, Zwitserse ballade, IJslandse favoriet: ook deze landen staan met Hooverphonic in finale Songfestival

Albanië, Servië, Bulgarije, Moldavië, Portugal, IJsland, San Marino, Zwitserland, Griekenland en Finland: dat zijn de 10 landen die zich in de tweede halve finale van het Songfestival hebben geplaatst voor de finale van zaterdag. IJsland kon het publiek niet live overtuigen: door een coronabesmetting bij de deelnemende groep moest de vooropgenomen act van hun nummer worden uitgezonden. Maar ook daarmee hebben ze de Europese jury en het publiek kunnen overtuigen.

17 landen - één meer dan in de eerste halve finale op dinsdag - zijn de strijd aangegaan voor 10 finaletickets. Wat Australië in de eerste halve finale niet lukte met hun vooropgenomen act, doet IJsland wel in de tweede halve finale: de vakjury's en Europese huiskamers overtuigen en de finale van het Songfestival halen. 

De torenhoge favoriet van vorig jaar neemt ook dit jaar deel, met een nieuw nummer. Maar door een coronabesmetting in de groep Daði og Gagnamagnið én in de IJslandse entourage moet de groep terugvallen op hun vooropgenomen act: een voorzorgsmaatregel van de organisatie van het Songfestival. Elk land heeft zijn podiumact vooraf al ingeblikt, zodat die beelden in het geval van een coronabesmetting in de delegatie uitgezonden kunnen worden. Ook Hooverphonic heeft in geval van nood zo'n "videoclip" achter de hand, opgenomen in Paleis 5 in Brussel. In het geval van IJsland gebeurde die opname op het podium in Rotterdam, tijdens een van de repetities.

IJsland is net als vorig jaar bij de favorieten om het Songfestival te winnen. Hun nummer “10 Years”, over de relatie van de frontman, bevat dezelfde succeselementen als “Think about things”, de oorwurm waarmee de groep vorig jaar het online songfestival heeft gewonnen. 

Enkele catchy danspasjes zijn slim gerecycleerd, net als de knalgroene truien met de hoofden van de groepsleden op. Popmuziek recht uit de jaren 80 op zijn best. Een leuke verschijning die op veel applaus kan rekenen bij het publiek van 3.500 mensen in de Ahoy in Rotterdam. Ja, ook al is dat voor een opgenomen clip.

Bekijk hier de vooraf opgenomen act van IJsland (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook deze 9 landen zien we terug in de finale

Albanië

Een verrassende finalist volgens commentator Peter Van de Veire. Zangeres Anxhela heeft nochtans alles uit de kast gehaald, zowel in haar zangprestatie, als met haar outfit. Er is niet op wat glitter gekeken. En de windmachine is in haar act terug van nooit helemaal weggeweest in Songfestivalland. “Karma” is een stevig popnummer met dramatische zang, en dat in het Albanees. Ze staat alleen op het podium, maar Anxhela weet dus in haar eentje Europa te overtuigen.

Bekijk hier de act van Albanië (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Servië

Meezingbaarheid scoort altijd op het Songfestival. Servië stuurt met de girlsband Hurricane hun eigen Destiny’s Child, met de haarkleuren van de K3-tjes. Een nummer in het Servisch met een slimme en herkenbare “loco loco” in het refrein: iets met zomerhitpotentieel.

Bekijk hier de act van Servië (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bulgarije

Een ballade die weet te bekoren, misschien dankzij het hoge Disneygehalte. De Bulgaarse Victoria zingt “Growing up is getting old” hoog en bijzonder breekbaar, en dat grotendeels al zittend op een schuin podium. Het is een klein liedje dat stilaan openbreekt en eindigt met het nodige drama, en wat bombast. Geen glitterjurk voor Victoria, maar wel een los tweedelig pak en sneakers. Ze eindigt haar nummer bijna al fluisterend, en krijgt de Ahoy helemaal stil. Maar ook zonder toeters en bellen kan je Europa bekoren, zo blijkt uit haar finaleplaats.

Bekijk hier de act van Bulgarije (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Moldavië

Dat Moldavië de finale haalt, is volgens commentator Peter Van de Veire de grootste verrassing van de avond. Popdeuntje "SUGAR" heeft dan ook weinig om het lijf. De Moldavische Natalia Gordienko zou een zus van Paris Hilton kunnen zijn. “SUGAR” moet het hebben van het catchy instrumentale refreintje, met bijhorend dansje. Een popnummer zonder veel franjes, in tegenstelling tot de jurk van Natalia, maar voldoende voor de finale, vindt Europa.

Bekijk hier de act van Moldavië (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Portugal

Portugal kiest voor de eerste keer voor een volledig Engelstalig nummer, met succes. De zanger van The Black Mamba lijkt op de jonge Johnny Depp en heeft een heel bijzonder, hees stemgeluid. “Absoluut iets anders dan alle andere acts vanavond, net als Hooverphonic dinsdag. Een geduchte concurrent voor België in de finale”, volgens commentator Peter Van de Veire. 

Opvallend: de Portugese act wordt deels in het zwart-wit in beeld gebracht. Stijlvol, en passend bij het vintage gehalte van dit klassieke popnummer, dat de invloeden van het orkest mee in de verf zet. Er kan ook een (opgenomen) gitaarsolo af van de zanger. Een buitenbeentje, en die doen het vaak goed op het Songfestival. 

Bekijk hier de act van Portugal (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

San Marino

Tweede keer, goede keer voor Senhit, een zangeres met roots in Eritrea die San Marino vertegenwoordigt. Ze deed exact 10 jaar geleden al eens mee aan het Songfestival, maar haalde toen in 2011 de finale niet. Nu lukt haar dat wel, en dat in het gezelschap van de Amerikaanse rapper Flo Rida, die het vuur mee aan de lont komt steken in dit aanstekelijke dancenummer.

Alles wordt uit de kast gehaald: vlammenwerpers, een bijzonder gouden hoofddeksel, uitbundige dansjes en slim camerawerk. Sterke opener van de tweede halve finale, die meteen herkenbaar in de oren klinkt: altijd een troef op het Songfestival. Met Flo Rida staat er dus ook in de finale een Amerikaan op het podium in Rotterdam.

Bekijk hier de act van San Marino (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Zwitserland

De beste zanger van de tweede halve finale - en misschien wel van de hele liedjeswedstrijd - haalt ook de finale. De Franse ballade van de Zwitserse Gjon's Tears is bijzonder hoog en sterk gezongen. Ook aan de act is gedacht, wat bij de ballades op het Songfestival niet altijd het geval is.

Moderne dansbewegingen ondersteunen het nummer "Tout l'univers" dat stelselmatig dramatischer wordt, en meer en meer gaat leven. Mooi camerawerk ook, wanneer de verschillende podiumonderdelen als bewegende puzzelstukken uit elkaar schuiven. Het beste van het ballade-aanbod, en bonuspunten voor de loepzuivere hoge noten van de Zwitser. “Zeer indrukwekkend, wat een stem”, aldus Peter Van de Veire. "Een verdiende finalist."

Bekijk hier de act van Zwitserland (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Griekenland

De Griekse inzending is ook een beetje Nederlands: zangeres Stefania is de dochter van twee Griekse ouders, maar woont in Utrecht. Haar enthousiaste "hoi" tijdens een interview in een greenroom, waar de artiesten zitten tijdens de show charmeert uiteraard het Nederlandse publiek in de Ahoy. 

"Last dance" is een popnummer dat drijft op een sterke act, waarin Stefania speelt met half-zichtbare dansers en een showtrap in “augmented reality”. Opvallende outfit ook: eentje met veel glitter, zoals die van onze “onze” Geike. Geen rechte zwarte jurk, wel een opvallend paars broekpak met gewaagde uitsnijdingen, lange handschoenen en laarzen. De Ahoy ontploft even na het optreden. “Wat een magie op het podium”, vindt commentator Peter Van de Veire. "Heel netjes gedaan, dit klopt."

Bekijk hier de act van Griekenland (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Finland

Last but not least: stevige gitaren uit het hoge noorden. Dat ze in Finland weten wat rockmuziek is, en ermee kunnen scoren op het Songfestival, heeft Lordi in 2006 al bewezen. De Finse kandidaat Blind Channel is een metalband die wel héél goed naar hun grote voorbeeld Linkin Park heeft geluisterd. Het nummer "Dark side" steunt op stevige gitaren, vlammenwerpers, veel boze blikken van de twee frontmannen en stukjes rap. De twee zangers brengen hun nummer “Dark side” bijzonder energiek. Op hun handpalm staat het woord "join" geschreven, dat ze regelmatig laten zien aan de camera's. Het enige  rocknummer van de avond, en die opvallende keuze van Finland loont. 

Bekijk hier de act van Finland (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat met de vorige winnaar Duncan Laurence, die positief getest heeft op corona?

In de grote finale zaterdag treden enkele ex-winnaars van het Songfestival aan. Maar Duncan Laurence, de Nederlandse winnaar van het laatste Eurovisiesongfestival in 2019, heeft positief getest op corona en zal dat dus niet live doen in de Ahoy. Hij gaat een week in isolatie, al zal Laurence volgens de programmamakers op een andere manier in de show te zien zijn. 

Laurence stond dinsdag nog op het podium van de eerste halve finale van het Songfestival. Hij nam een prijs in ontvangst voor een recordaantal streams van zijn Songfestivalnummer "Arcade". Op die manier is de zanger dus met relatief veel mensen van het Songfestivalteam in contact gekomen. 

Woensdag kreeg hij lichte klachten en is na een sneltest gebleken dat hij positief was. Maandag had Laurence nog negatief getest. Alle delegaties, pers en en andere aanwezigen in Rotterdam worden sowieso om de 48 uur getest op corona. Tijdens die vele coronatesten hebben zowel iemand van de Poolse delegatie als twee mensen uit de IJslandse karavaan al positief getest.

Meest gelezen