Stafchef leger Michel Hofman: "Onderzoek afwachten en nadien maatregelen nemen"

De stafchef van het leger, Michel Hofman, wil zich voorlopig niet uitspreken over de zaak Jürgen Conings, de militair die met zware wapens verdwenen is en waarnaar met man en macht gezocht wordt. 

"Ik zal mij niet uitspreken over dit voorval", zegt Hofman. "Wij moeten wachten op het onderzoek dat nu intern loopt. Ik zal mij op het einde van het onderzoek met de conclusies en de aanbevelingen een goed beeld kunnen vormen om daarover te communiceren", zegt hij aan onze redactie. 

Door een aantal recente incidenten is het leger in een slecht daglicht komen te staan, maar Hofman wijst ook op de goede prestaties van het leger. "Er zijn de vaccinatiecentra die we bemannen, de steun aan de rusthuizen. Er zijn evenveel positieve elementen als de spijtige elementen die nu gebeurd zijn. Dat maakt deel uit van het proces en de transformatie die wij nu meemaken."

Dat er nu zoveel incidenten op rij zijn, is puur toeval, zegt Hofman. "Je hebt periodes waar alles goed verloopt en periodes waar het regelmatig tegenvalt en ik zoek daar niet meer achter."

Hofman wijst er ook op dat het leger een organisatie in beweging is. "Dat is een leerproces met veel jonge mensen die binnenkomen en oudere mensen die niet meer de tijd hebben gekregen om hun expertise over te dragen. Wij werken de volgende maanden en jaren aan een nieuwe Defensie."

Voor een man als Jürgen Conings is geen plaats in het leger, zegt Hofman. "In onze defensie zijn dergelijke mensen niet welkom en wij maken daar geen plaats voor. Het is te hopen dat deze operatie vlot en veilig verloopt, zonder slachtoffers."

Bekijk hier het hele gesprek met Hofman:

Videospeler inladen...

Meest gelezen