Copyright 2021The Associated Press All rights reserved

Topman Hamas verwacht een staakt-het-vuren "binnen een dag of twee"

Een belangrijke leider van de radicale Palestijnse groep Hamas verwacht een staakt-het-vuren met Israël binnen een tweetal dagen. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren dat hij het militaire offensief in de Palestijnse Gazastrook zal voortzetten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteren nog getelefoneerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij heeft erop aangedrongen om minder aanvallen uit te voeren en toe te werken naar een staakt-het-vuren. 

Maar Netanyahu liet na dat gesprek duidelijk verstaan dat hij vastbesloten is door te gaan met de militaire operatie in Gaza tot het doel is bereikt en de rust en veiligheid van de Israëlische burgers verzekerd is. 

"Staakt-het-vuren is mogelijk"

Aan Palestijnse zijde lijkt er meer bereidheid te zijn om de wapens neer te leggen. "Ik denk dat de inspanningen om een staakt-het-vuren te bereiken succesvol zullen zijn", heeft Hamas-politicus Moussa Abu Marzouk aan een Libanese nieuwszender gezegd. "Ik verwacht dat zo'n bestand wordt bereikt binnen een dag of twee."

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft Hamas-leider Ismail Haniyeh in Qatar al gesproken met de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland.

Vandaag vliegt ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas naar de regio om met beide partijen te praten. 

BEKIJK: Wat is Hamas? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Geweld houdt aan

Afgelopen nacht heeft Israël opnieuw meer dan 100 luchtaanvallen uitgevoerd op gebouwen van Hamas in de Gazastrook. Vanuit Gaza werden dan weer raketten afgevuurd op Israël. Het oplaaiend conflict heeft nu al aan 227 Palestijnen in Gaza het leven gekost, bij wie tientallen kinderen. Aan Israëlische kant staat het dodental nu op 12.

Meest gelezen